Technologie10 sep '22 12:02Aangepast op 19 sep '22 10:39

China wil drie extra maanmissies uitvoeren

Auteur: Remy Kock

China wil in de komende tien jaar drie onbemande maanmissies uitvoeren, om zo de hernieuwde ruimtewedloop met de Verenigde Staten aan te gaan.

Image
(ANP / AFP)

De plannen voor de maanmissies zijn al goedgekeurd door de China National Space Administration (CNSA) - het Chinese equivalent van NASA - en zullen onder het Chang'e-ruimteprogramma vallen, zo zei Liu Jizhong van CNSA.

Lees ook | NASA stelt lancering maanraket uit naar eind september

De aankondiging komt een dag nadat China stelde een nieuw ruimtemineraal te hebben ontdekt. Ruimtemissie Chang'e-5 vond het nieuwe mineraal, dat de Chinezen Changesite-(Y) hebben genoemd - in afgenomen ruimtemonsters. Het Chinese staatsmedium Xinhua beschrijft het mineraal als een kleurloos en transparant zuilvormig kristalletje, waar vermoedelijk helium-3 in te vinden is. Materiaal dat mogelijk als brandstof kan dienen in de toekomst.

Ruimterace 2.0?

China heeft de afgelopen jaren de ambities om de ruimte te verkennen flink opgeschroefd. Zo stuurde het land meerdere sondes richting de maan, bouwde het een eigen ruimtestation en zette het zijn zinnen op Mars. Plannen waardoor China lijnrecht tegenover de Verenigde Staten komt te staan.

Lees ook | China wil met Rusland werken aan nieuwe wereldorde

NASA heeft al een ruimtevoertuig op Mars staan en kijkt naar de mogelijkheden om nog dit decennium een nieuwe bemande maanmissie op te tuigen. Beide landen verkennen de mogelijke stappen om maanmineralen te delven, en dat kan spanning opleveren. En dan met name aan de zuidkant van de maan, waar zowel de VS als China verwachten water te kunnen vinden.

Lees ook | Uitsluitsel leven op Mars stapje dichterbij


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen