Technologie6 okt '22 17:05

De Nederlandse game-industrie is booming

Auteur: Remy Kock

De Nederlandse game-industrie is het afgelopen jaar gegroeid met ruim 18 procent, en dat was terug te zien in de omzetcijfers: ruim 430 miljoen euro werd er verdiend. Dat blijkt uit de Games Monitor, die de Dutch Games Garden ieder jaar presenteert.

Het kantoor van Guerrilla Games.
Het kantoor van Guerrilla Games. (Olivier Middendorp)

De stijging in omzet zit hem volgens operations manager Christel van Grinsven in meerdere dingen. 'Voor een deel zit het pandemie-effect erbij', stelt ze. 'We hebben toentertijd met zijn allen ontzettend veel gegamed, en sowieso zien we dat de game-industrie wereldwijd heel hard groeit omdat steeds meer mensen op verschillende apparaten gamen. En daar heeft de Nederlandse industrie de afgelopen jaren goed van geprofiteerd.'

Luister ook | Mini-Game: Trombone Champ

Van Grinsven stelt zelfs dat de groei in Nederland nog altijd doorzet, terwijl die in het buitenland al is afgevlakt. 'Ik denk dat we langzamerhand steeds meer volwassen worden als industrie. We maken mooiere en zeer diverse games op verschillende platformen en we hebben een aantal goeie projecten gehad, die het erg goed deden de afgelopen jaren.'

Guerrilla Games

Het succes is voor een groot deel te danken aan ontwikkelaar Guerrilla Games, 'maar er zijn ook een aantal andere spelers die ook zeer succesvol zijn. Azerion is bijvoorbeeld het eerste beursgenoteerde gamebedrijf van Nederland.' Daarnaast benoemt ze Vertigo Studio's, die wereldwijd een van de leiders is op het gebied van virtual reality.

'We hebben daarnaast nog een hele groep met middelgrote studio's daaronder, die ook ontzettend succesvol is', zo besluit ze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen