Technologie22 okt '22 11:21Aangepast op 22 okt '22 12:29

Chinese chipfabrikant vindt maas in regelgeving Biden

Auteur: Remy Kock

Een van de meest veelbelovende chipfabrikanten in China - Biren Technology - heeft een manier gevonden om niet aan de strenge exportrestricties te hoeven voldoen, zoals die zijn opgesteld door de Amerikaanse overheid. Dat betekent dat het nog altijd Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) mag inzetten om siliconen te produceren. Dat schrijft Bloomberg.

Het logo van TSMC.
Het logo van TSMC. (ANP / Associated Press)

Biren Technology ontwikkelt chips voor kunstmatige intelligentie en wordt gezien als een veelbelovend binnenlands bedrijf, dat het onder meer op kan nemen tegen producenten als Nvidia. Nvidia maakte eerder al bekend niet meer in staat te zijn om de modernste AI-producten naar China te exporteren.

De maatregelen die dat tegenhouden - op 7 oktober ingesteld door de Verenigde Staten - zijn geïmplementeerd om de ontwikkeling van technologie die betrekking heeft tot het Chinese leger af te remmen. Volgens Biren echter, vallen hun chips niet onder die maatregelen.

Sneller dan Nvidia

Specifiek gaat het om een chip die sterker zou zijn dan de A100 AI-accelerator van marktleider Nvidia. Een chip die als een van de sterksten in zijn soort wordt gezien, en niet meer in China geleverd kan worden. Echter, op basis van onderzoek van TSMC en Biren zou zijn gebleken dat de specificaties van de Biren-chip niet aan de criteria voldoet om onder de restricties te hoeven vallen.

'Biren heeft een chip die precies onder die grens valt, en dus kan hij gemaakt blijven worden door TSMC', aldus analisten van Bernstein Research.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen