Technologie28 okt '22 16:13

Dit is het plan van Elon Musk met Twitter

Auteur: Jorn Lucas

Na een gesprek met personeel op de werkvloer en het ontslaan van nagenoeg de voltallige top van Twitter is Elon Musk dan toch echt eigenaar geworden van het social mediaplatform. Het duurde even maar dan heeft hij ook wat, zij het tegen een astronomisch en naar eigen zeggen veel te hoog bedrag. Maar, wat gaat Musk met Twitter doen?

Dat hij uiteindelijk toch 'Chief Twit' is geworden, moest voor Musk ook even inzinken. Heel gek is dat niet, hij heeft ruim 44 miljard dollar moeten betalen voor iets wat nu een stuk minder waard is. De bank leent hem 13 miljard, de rest komt van Musk zelf en andere geldschieters. Een poging om onder de deal uit te komen mislukte en daarom is 'de vogel bevrijd' en is Twitter de nieuwe telg in het bedrijvenimperium van Musk, die ook chef is van Tesla en SpaceX.

Lees ook | Eerste actie Musk als 'Chief Twit': ontslag voor top Twitter

Musk geeft aan Twitter te hebben gekocht 'voor de mensheid', geeft techredacteur Connor Clerx aan. In een brief aan adverteerders, hier te lezen, schrijft Musk dat Twitter een 'warm en verwelkomend' socialmediaplatform is en het 'meest gerespecteerde mediaplatform ter wereld voor adverteerders' moet zijn.

Dat de brief alleen aan de adverteerders is gericht, en niet aan de gebruikers, verbaast Clerx niet. 'Dat is waar het geld wordt verdiend en adverteerders zijn huiverig bij het Twitter-onder-Musk. Want Musk heeft eerder aangegeven dat Twitter een absolute vrijplaats voor het vrije woord moet worden, waar alles gezegd mag worden. Maar adverteerders willen dat helemaal niet.' Daarom dit bericht, dat haaks staat op heet beeld van Musk als ‘free speech absolutist’.

Trump terug

Een vrijplaats voor de vrijheid van meningsuiting zou ook de terugkeer van de verbannen oud-president Donald Trump betekenen. Of dat gaat gebeuren is niet duidelijk. Maar Musk heeft vaker gezegd dat the most entertaining outcome is the most likely outcome, dus geheel uitgesloten is het niet. Persbureau Bloomberg schrijft wel dat Musk tijdelijk de rol van CEO op zich wil nemen en dat verbannen personen terug mogen komen, maar dat wordt nog nergens bevestigd geeft Clerx aan. 'Het is ook maar de vraag of Twitter er leuker op wordt als alles gezegd mag worden. Want dat is ook de reden dat concurrenten als Parler en Gab eigenlijk niet werken, want als Twitter een open riool is dan moet je daar eens gaan kijken.'

X-app

Duidelijk is wel dat Twitter waarschijnlijk niet een 'app voor alles' gaat worden. Musk heeft het eerder gehad over zo'n X-app, te vergelijken met het Chinese WeChat, met plaats voor social media, games, winkelen en het bestellen van een taxi. Want, Twitter is immers alleen in handen van Musk gekomen om altruïstische redenen.

Na een gesprek met personeel op de werkvloer en het ontslaan van nagenoeg de voltallige top van Twitter is Elon Musk dan toch echt eigenaar geworden van het social mediaplatform. Maar, wat gaat Musk met Twitter doen?
Na een gesprek met personeel op de werkvloer en het ontslaan van nagenoeg de voltallige top van Twitter is Elon Musk dan toch echt eigenaar geworden van het social mediaplatform. Maar, wat gaat Musk met Twitter doen? (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen