Technologie19 nov '22 11:40

Groen licht voor nieuwe Europese straaljager

Auteur: Remy Kock

Frankrijk, Duitsland en Spanje hebben een akkoord bereikt over de volgende fase in de ontwikkeling van een nieuwe straaljager onder de naam FCAS. Volgens de Duitse overheid wordt het grootste Europese defensieproject ooit, met een kostenplaatje dat voorbij de 100 miljard gaat. Dat schrijft Reuters.

Een Eurofighter (achtergrond) en een studiemodel van de nieuwe straaljager.
Een Eurofighter (achtergrond) en een studiemodel van de nieuwe straaljager. (EPA)

Het Duitse ministerie van Defensie stelde in een verklaring dat er een industriële overeenkomst was na een flinke onderhandelingsronde. Daarmee wordt een eerder verhaal van Reuters bevestigd, waarin al werd gemeld dat de landen onderling een deal hadden.

Lees ook | 'Nieuw jachtvliegtuig Frankrijk en Duitsland symbolisch wereldnieuws'

Volgens het ministerie zijn de handen onder meer geschud op een 'coöperatieve aanpak met een gelijk aandeel voor ieder land', die overzien zal worden door de Franse overheid. Met de ontwikkeling van het nieuwe vliegtuig willen Frankrijk, Duitsland en Spanje hun Dassault Rafale- en Eurofighter-straaljagers vanaf 2040 vervangen.

'Goede stap voorwaarts'

'De overeenkomst voor FCAS is een goede stap voorwaarts, en het toont - in deze tijden des te meer - aan dat de onderlinge verhoudingen tussen Frankrijk, Duitsland en Spanje heel erg goed zijn', zei de Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht. 'Het versterkt de Europese defensie en het zorgt voor kennis die niet alleen in onze industrie gebruikt kan worden, maar in de gehele Europese Unie.'

Verwacht wordt dat de volgende fase van de ontwikkeling 3,5 miljard euro gaat kosten, een bedrag dat over de drie landen wordt verdeeld. Zo heeft Spanje al toegezegd dat er 2,5 miljard is gereserveerd, waarvan 525 miljoen euro in 2023 zal worden geïnvesteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen