Technologie28 nov '22 15:09

'Onrust China zorgt voor tekort van miljoenen iPhones'

Auteurs: Jorn Lucas en Bloomberg

De aanhoudende onrust bij de productiefaciliteiten van de Apple iPhone in China zal dit jaar mogelijk zorgen voor een productietekort zes miljoen iPhones. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen bij de Foxconn-fabriek. Het aandeel Apple daalt inmiddels fors als gevolg van de berichten uit China.

De Zhengzhou-campus wordt al weken geteisterd door sluitingen en onrust onder werknemers. Duizenden personeelsleden zijn in oktober gevlucht na chronische voedseltekorten. Zij werden vervangen door nieuwe werknemers, die op hun beurt in opstand kwamen tegen het schenden van loonafspraken door Foxconn en quarantainemaatregelen. De belangrijke leverancier van het Amerikaanse Apple looft nu bonussen uit om nieuw personeel te trekken om de grootste iPhone-fabriek ter wereld draaiende te houden.

Lees ook | 'Chinese overheid zit in het nauw'

De Foxconn-fabriek produceert het overgrote deel van de iPhone 14 Pro en Pro Max toestellen, Apple's populairste toestellen. Apple stelde zijn totale productiedoelstelling eerder al bij naar ongeveer 87 miljoen stuks van een eerdere prognose van 90 miljoen stuks.

Onrust bij productiefaciliteiten
Onrust bij productiefaciliteiten (ANP / AFP)

Veel zal afhangen van hoe snel Foxconn Technology, het Taiwanese bedrijf dat de fabriek exploiteert, mensen weer aan de lopende band kan krijgen na de gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen. Als de lockdowns in China aanhouden in de komende weken, kan de productie nog verder bijgesteld worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen