Technologie18 jan '23 16:06Aangepast op 18 jan '23 16:53

Microsoft ontslaat 5 procent personeelsbestand

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

Microsoft gaat wereldwijd 10.000 banen schrappen, zo'n 5 procent van het hele personeelsbestand. Volgens het techconcern zijn de ontslagen nodig omdat consumenten hun hand meer op de knip houden nu het slechter gaat met de economie.

Lees ook | 'Microsoft bereidt grote ontslagronde voor'

Gisteren schreef de Britse nieuwszender Sky News al dat een grote ontslagronde in de maak zou zijn. Volgende week maakt het bedrijf de financiële resultaten bekend. Microsoft waarschuwde al in oktober dat zijn cloudactiviteiten minder goed lopen dan in de afgelopen jaren. Bovendien heeft het Amerikaanse bedrijf last gehad van de sterke dollar.

Met de stap probeert Microsoft het hooft te bieden aan de steeds somberder wordende economische vooruitzichten, geeft topman Satya Nadella aan. Doordat de prijzen wereldwijd flink zijn gestegen, zijn klanten van het bedrijf voorzichtiger. 'Ik denk dat we momenteel door een fase gaan waarin de vraag enigszins normaliseert', laat topman Satya Nadella weten vanaf het World Economic Forum (WEF) in Davos.

Lees ook | 'Microsoft kan macht Apple en Google opbreken als overname doorgaat'

Nederland

Microsoft heeft ook een vestiging in Nederland. Of die ook geraakt wordt door de reorganisatie is nog niet direct duidelijk. Volgens Nadella zal het bedrijf op 'strategisch belangrijke' afdelingen ook nog steeds nieuwe mensen blijven aannemen. Voor de reorganisatie neemt Microsoft een last van 1,2 miljard dollar. Die zal worden verwerkt in de kwartaalresultaten die Microsoft binnenkort naar buiten brengt.

De veranderde economische situatie zorgde al eerder voor ontslagen bij technologiebedrijven. Zo zette Elon Musk recent flink het mes in het personeelsbestand van Twitter. Recent kondigde Amazon al aan 18.000 banen te schrappen. Maker van zakelijke software Salesforce zei met 8000 mensen minder verder te willen en Facebook-moeder Meta Platforms schrapte zo'n 11.000 banen.

Luister ook | Tech Update 'Microsoft wil met AI-zoekmachine Google verslaan', politieke advertenties terug op Twitter, eerste verhoor rond overname Activision-Blizzard

Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het hele personeelsbestand.
Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het hele personeelsbestand. (ANP / SIPA USA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen