Technologie25 jan '23 08:51Aangepast op 25 jan '23 10:03

Microsoft investeert miljarden en ontslaat duizenden: 'Tech-boom ten einde'

Auteur: Jorn Lucas

De totale omzet van Microsoft is in het laatste kwartaal van 2022 met 2 procent tot 52,7 miljard dollar, dit is de kleinste stijging in zes jaar. De winst daalde met 12 procent tot 16,4 miljard dollar.

De cijfers komen overeen met wat werd verwacht, zegt Mark van Kampen, sectorspecialist op het gebied van tech, media en telecom bij de Rabobank. 'In de hele techsector is de groei er uit.'

De inkomsten van het Xbox-videogamesysteem daalden met 12 procent en de omzet van Windows-producten daalde met 39 procent. Azure, de cloud computing-tak van Microsoft presteerde echter beter dan verwacht met een stijging van 31 procent.

Lees ook | Zo groot is de ontslagtsunami in techsector

Kurk

Volgens Van Kampen is Azure een van de grote kurken waar het bedrijf op drijft. 'Ik noem dit de digitale snelweg van Microsoft, hier komen klanten op binnen en vervolgens kunnen hier andere producten worden aangeboden.' Door focus op dit onderdeel is stagnatie omgezet in groei, denkt hij.

Microsoft neemt afscheid van 10.000 werknemers maar investeert daarnaast flink in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Een slimme stap, denkt Van Kampen. 'De ontslagen hebben te maken met stagnatie van de groei en de winst. De tech-boom is tot een einde gekomen, en als je kijkt naar de geopolitiek spanningen en inflatie is deze situatie nog niet klaar.'

Google

De investering op het gebied van Kunstmatige Intelligentie past in een patroon, zegt Van Kampen. Microsoft heeft een duidelijke strategie op gebied van AI en de gaming-industrie, twee veelbelovende markten voor de toekomst.' Van Kampen verwacht daarom dat Microsoft binnen zes maanden concrete AI-toepassingen in Word, Outlook en PowerPoint zal presenteren.

Lees ook | Microsoft steekt miljarden in AI-tool ChatGPT

Volgens Van Kamp is het sinds de lancering van ChatGPT 'code rood' bij Google. 'Met Bing en ChatGPT heeft Microsoft een goede positie om Google naar de kroon te steken.

De totale omzet van Microsoft is in het laatste kwartaal van 2022 met 2 procent tot 52,7 miljard dollar, dit is de kleinste stijging in zes jaar. De winst daalde met 12 procent tot 16,4 miljard dollar.
De totale omzet van Microsoft is in het laatste kwartaal van 2022 met 2 procent tot 52,7 miljard dollar, dit is de kleinste stijging in zes jaar. De winst daalde met 12 procent tot 16,4 miljard dollar. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen