Technologie10 mrt '23 07:38Aangepast op 10 mrt '23 08:56

Nederland krijgt weinig steun EU bij exportbeperking China

Auteur: Isa Davids

Ondanks verhitte pogingen van het kabinet krijgt Nederland weinig Europese steun bij de exportbeperking van chiptechnologie naar China. Eerder deze week kondigde het kabinet aan de export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML aan banden te willen leggen. Den Haag is hiermee Europees koploper, maar neemt hiermee ook een flink risico om straks alleen tegenover China te komen staan.

Ondanks verhitte pogingen van het kabinet krijgt Nederland weinig Europese steun bij de exportbeperking van chiptechnologie naar China.
Ondanks verhitte pogingen van het kabinet krijgt Nederland weinig Europese steun bij de exportbeperking van chiptechnologie naar China. (ANP / Rob Engelaar)

Hoewel het vraagstuk bij andere Europese landen wel op de agenda staat, lijken andere lidstaten nog niet echt in beweging te komen, zegt Europacorrespondent Stefan de Vries. Dat komt deels omdat veel landen de technologische kennis missen waar Nederland wel over beschikt. Minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher benadrukt woensdag dat dit vooralsnog een 'nationale kwestie' is. Dat terwijl Europa de komende jaren juist wil inzetten op meer autonomie.

ASML en andere Nederlandse chipbedrijven zijn belangrijk voor de Europese economie, maar volgens volgens De Vries beseft Europa dat zich momenteel nog niet. 'Weinig andere Europese hoofdsteden zijn zich bewust van het belang van deze spelers op economisch vlak. Er is zeker nog werk aan de winkel.'

‘Weinig andere Europese landen zijn zich bewust van de de rol die Nederlandse chipbedrijven spelen op economisch vlak.’
Stefan de Vries, Europacorrespondent BNR

Concurrentie

Europa wil de eigen chipproductie opvoeren. Vanaf 2030 zou een vijfde van de chips uit Europa moeten komen, dit om minder afhankelijk te zijn van China en Taiwan. Maar volgens De Vries is de nationale concurrentie groot, want ook de Verenigde Staten zien hun kans schoon om een grotere speler op deze markt te worden.

Lees ook | Export ASML-machines naar China aan banden

Koploper

Een groot deel van het gebrek aan Europese cohesie op dit dossier, ligt volgens Stefan ook aan het feit dat veel EU-landen de noodzaak van het probleem nog niet zien. De kans dat Nederland de andere lidstaten weet te overtuigen hoe dringend deze kwestie is, is dan ook niet groot. Zij hebben simpelweg nog niet met dit probleem te maken. 'We lopen voor in Nederland op dit gebied. Nu moet de rest van Europa ook nog even volgen.'

Lees ook | Kabinet beperkt export ASML naar China: 'Kwestie van nationale veiligheid'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen