
Een jaar van efficiëntie, dat zou 2023 volgens Mark Zuckerberg worden. Met nieuwe ontslagrondes lijkt de Facebook-oprichter daad bij het woord te voegen. De toekomst van Meta is dan ook onzeker. Zo zijn er plannen om een gedecentraliseerde versie van Twitter op te zetten, en verder te bouwen aan het metaverse. Maar het schrappen van banen levert veel vertraging op.
Volgens tech-ondernemer Sanne Kanis is er sprake van een fikse identiteitscrisis. 'Meta heeft destijds met Facebook aangetoond dat het heel goed in staat is om 'communities' te bouwen. Inmiddels begeeft de jonge generatie zich op andere platformen, zoals Instagram en TikTok.' Volgens Kanis is het belangrijk om de jonge generatie als uitgangspunt te nemen: 'Wat willen de millennials? Wat willen Gen Z’ers? Het is aan Meta om daar een antwoord op te geven.'
‘Je kunt van tevoren nooit inschatten wat 'the next big thing' op het gebied van tech wordt.’
Slim met algoritmes
Volgens techexpert Bert Hubert is het bedrijf nog steeds belangrijker dan men denkt. ‘Misschien neemt het aantal Facebook-gebruikers af, maar op de achtergrond blijft het bedrijf ontzettend belangrijk.' Zo geeft bijna de helft van de websites informatie door aan Facebook. Daarnaast is Meta expert op het gebied van AI. 'Ze zijn ontzettend slim met algoritmes. Zij waren een van de eerste die op mobiel algoritmes wisten in te zetten.' Ook de plannen voor een gedecentraliseerd Twitter zouden weleens gunstig kunnen uitpakken, volgens hem. 'Bij Twitter was er ook geen businessplan. Je kunt nooit inschatten wat 'the next big thing wordt'.
Luister ook | Is onze samenleving klaar voor AI en hoe nu verder voor Meta?