Technologie18 mrt '23 16:15

'AI gaat maatschappij drastisch veranderen'

Auteur: Isa Davids

Deze week werd het nieuwe taalmodel GPT-4 gelanceerd. Deze nieuwe versie reageert niet alleen op tekst, maar ook op beelden. Revolutionair, noemen gebruikers de upgrade. Nu de ontwikkelingen steeds sneller gaan, rijst de vraag of de maatschappij eigenlijk wel klaar is voor deze technologie. 'Vaak wordt er pas gekeken naar de gevaren als het te laat is,' waarschuwt tech-ondernemer Sanne Kanis.

Nu de ontwikkelingen op het gebied van AI steeds sneller gaan, rijst de vraag of de maatschappij eigenlijk wel klaar is voor deze technologie.
Nu de ontwikkelingen op het gebied van AI steeds sneller gaan, rijst de vraag of de maatschappij eigenlijk wel klaar is voor deze technologie. (ANP / Sandra Uittenbogaart)

De technologische vooruitgang op het gebied van AI gaat ontzettend snel. Ook Meta zet in op het taalmodel. Volgens Kanis kan dit wel eens het begin zijn van een AI-oorlog. Dat is echter niet haar grootste zorg, ze maakt zich eerder druk over de ethische aspecten die gepaard gaan met de lancering van AI-technologie. 'Je ziet dat het debat daar nog helemaal niet over gaat,' zegt ze hierover. Een commissie aanstellen die zich buigt over dit vraagstuk, zou volgens haar dan ook geen slecht idee zijn.

Vaak wordt er namelijk te laat gekeken naar de gevaren van technologische ontwikkelingen, stelt ze. 'Dat zag je ook bij Facebook. Niemand had kunnen bedenken dat het platform gebruikt zou worden om verkiezingen te manipuleren.’ Het effect is dan ook lastig te voorspellen, meent ze. 'Het kan zomaar een broedplaats worden voor domrechts.'

Transparantie

Maar de snelle technologische vooruitgang biedt ook voordelen, meent techexpert Ben Hubert. Zo kan kunstmatige intelligentie de krapte op de arbeidsmarkt verhelpen, denkt hij. 'Op termijn zullen er bijvoorbeeld banen in de klantenservice verdwijnen. Die mensen kunnen worden omgeschoold en ergens anders ingezet worden.' Die revolutie moet goed worden gemonitord, stelt hij. 'Je kunt niet mensen lukraak gaan ontslaan. Het gaat hier vooral om transparantie.' Of de overheid op tijd zal handelen, is echter nog de vraag, denkt Kanis. 'Het duurt nog jaren voordat dit vraagstuk in Brussel op de agenda landt.'

Luister ook | Is onze samenleving klaar voor AI en hoe nu verder voor Meta?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen