Technologie21 mrt '23 12:40Aangepast op 21 mrt '23 14:55

Geen verbod voor ambtenaren, wel oproep om TikTok te verwijderen

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

Het kabinet wil dat ambtenaren 'apps als TikTok' verwijderen van de werktelefoon. Dat schrijft staatssecretaris Digitale Zaken Alexandra van Huffelen (D66) in in een brief aan de Tweede Kamer. Het advies gaat per direct in.

Volgens Van Huffelen heeft China, het land van herkomst van het moederbedrijf van TikTok (ByteDance), een 'offensief cyberprogramma tegen Nederland'. Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

Lees ook | Een geraffineerd algoritme, spionage en Chinese macht: Dit zijn de gevaren van TikTok

Kamerleden van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zeiden vorige maand voorstander te zijn van een TikTokverbod. Zij vrezen dat gegevens van gebruikers kunnen worden ingezien door de Chinese overheid. De staatssecretaris heeft toen beloofd om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven.

Kabinet roept ambtenaren 'apps als TikTok' te verwijderen
Kabinet roept ambtenaren 'apps als TikTok' te verwijderen (Unsplash)

Van Huffelen komt nu met een 'zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie'. Ze volgt de lijst die inlichtingendienst AIVD heeft gepubliceerd van landen met een offensief cyberprogramma. Het beleid van de Rijksoverheid zal ook veranderd worden, waardoor het binnenkort voor ambtenaren technisch niet meer mogelijk zal zijn om 'spionagegevoelige apps' te installeren, zonder TikTok bij naam te noemen, tenzij zo'n applicatie nodig is voor een 'primaire taak van een Rijksorganisatie'.

Luister ook | BNR's Big Five - AIVD-directeur Erik Akerboom: 'China heeft een enorme datahonger'

Dat kan gaan om apps die worden gebruikt voor inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of om inlichtingen te verkrijgen. Deze uitzondering gaat de staatssecretaris de komende maanden uitwerken in samenspraak met de ministeries.

‘China heeft een offensief cyberprogramma tegen Nederland’
Alexandra van Huffelen, staatssecretaris Digitale Zaken (D66)

Meer landen

Steeds meer landen ontraden het gebruik van TikTok in verband met zorgen over cyberveiligheid die bestaan over de Chinese filmpjesapp. Eerder hebben de Verenigde Staten, Canada, België en de Europese Unie maatregelen getroffen. Vorige week maakte Nieuw-Zeeland bekend een soortgelijk verbod in te stellen.

Ook de Europese Unie en de Belgische regering hebben hun ambtenaren verboden om TikTok te gebruiken. In de Verenigde Staten is een wet in de maak die het mogelijk maakt de app in zijn geheel te verbannen. Dat gebeurt ook in Nederland als het aan de ChristenUnie ligt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen