Technologie11 apr '23 13:30

Blauw: nog onduidelijk welke data zijn gelekt ondanks uitspraak

Auteur: ANP

Marktonderzoeksbureau Blauw krijgt nog steeds niet van softwarebedrijf Nebu te horen welke data zijn gelekt, zegt bestuursvoorzitter Jos Vink vandaag. De rechtbank in Rotterdam oordeelde afgelopen donderdag in een kort geding dat Nebu meer informatie moet geven over het datalek waar onder meer Blauw mogelijk de dupe van is geworden.

Marktonderzoeksbureau Blauw krijgt nog steeds niet van softwarebedrijf Nebu te horen welke data zijn gelekt, zegt bestuursvoorzitter Jos Vink (links op foto) vandaag. De rechtbank in Rotterdam oordeelde afgelopen donderdag in een kort geding dat Nebu meer informatie moet geven over het datalek waar onder meer Blauw mogelijk de dupe van is geworden.
Marktonderzoeksbureau Blauw krijgt nog steeds niet van softwarebedrijf Nebu te horen welke data zijn gelekt, zegt bestuursvoorzitter Jos Vink (links op foto) vandaag. De rechtbank in Rotterdam oordeelde afgelopen donderdag in een kort geding dat Nebu meer informatie moet geven over het datalek waar onder meer Blauw mogelijk de dupe van is geworden. ( ANP/Marco de Zwart)

Vorige maand kregen hackers toegang tot de computersystemen van Nebu, dat in Nederland een locatie heeft in Wormerveer. Daardoor kunnen de persoonlijke gegevens van enkele miljoenen Nederlanders op straat liggen. Blauw wil meer informatie over wat er precies is gebeurd en welke data van het bureau en van klanten in handen zijn van hackers.

Lees ook | Rechtbank: Softwareleverancier Nebu moet meer informatie geven over datalek

Vink meldt dat Nebu inmiddels wel met meer informatie komt, maar geen antwoorden geeft op de belangrijkste vragen. 'Het vonnis is duidelijk over wat ze moeten doen', zegt hij. Zijn advocaat houdt dagelijks contact met het softwarebedrijf. Met welke informatie Nebu wel is gekomen wil Vink niet zeggen.

Klanttevredenheidsonderzoeken

Via Blauw zijn onder meer de NS, de Nationale Postcode Loterij, verzekeraar CZ, provider VodafoneZiggo, de Nederlandse Golf Federatie en Vrienden van Amstel Live mogelijk ook getroffen. Via andere marktonderzoeksbureaus kunnen nog tientallen andere organisaties gedupeerd zijn. Het gaat om mensen die mee hebben gedaan met klanttevredenheidsonderzoeken. Bij pensioenfonds PME zijn mogelijk inkomensgegevens gelekt van mensen die pensioen opbouwen.

Lees ook | Kort geding om datalek van start: 'Het is onduidelijk welke informatie er beschikbaar is'

Nebu wilde niet reageren op vragen over de uitspraak in het kort geding en verwijst door naar moederbedrijf Enghouse Systems uit Canada. Dat bedrijf was niet bereikbaar voor vragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen