Technologie5 mei '23 11:59

Apple boekt winst ondanks afgenomen omzet

Auteur: Myrthe Koopman

Technologiebedrijf Apple heeft het afgelopen kwartaal minder omzet geboekt dan in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet uit de verkoop van de iPhone steeg echter wel en onder de streep blijft er een winst van ruim 24 miljard dollar over. 'Apple heeft het best redelijk gedaan', stelt beursanalist Jos Versteeg van InsingerGillisen.

Apple store in New Delhi. Met name in India worden veel refurbished iPhones verkocht, die eerst worden ingeleverd, uit elkaar worden gehaald en vervolgens worden opgeknapt.
Apple store in New Delhi. Met name in India worden veel refurbished iPhones verkocht, die eerst worden ingeleverd, uit elkaar worden gehaald en vervolgens worden opgeknapt. (ANP / Zuma Press)

Duurdere iPhone

De stijging van de omzet komt voor Versteeg als een verrassing. Maar er zijn drie redenen die mogelijk verklaren waar die stijging vandaan komt. 'Er is ten eerste een groei te zien van Apple in opkomende markten zoals India, Indonesië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten', legt de beursanalist uit. 'Met name in India worden veel refurbished iPhones verkocht, die eerst worden ingeleverd, uit elkaar worden gehaald en vervolgens worden opgeknapt.'

‘Twee jaar geleden lag de verkoopprijs op ongeveer 850 dollar, nu is dat duizend’
Jos Versteeg, beursanalist bij InsingerGillisen

Daarnaast zijn de prijzen van de iPhones in het afgelopen jaar ook flink gestegen. Een iPhone Pro Max kost in Amerika ruim duizend dollar. Volgens Versteeg is de gemiddelde verkoopprijs van de telefoons de afgelopen jaren over de hele linie dan ook behoorlijk gestegen. 'Twee jaar geleden lag de verkoopprijs op ongeveer 850 dollar, nu is dat duizend.'

Problemen

Ten derde komen de problemen waar Apple vorig kwartaal mee te maken had, het bedrijf nu deels ten goede. Zo had de fabriek van Foxconn in Zhengzou in het laatste kwartaal van 2022 te maken met medewerkers die over de hekken klommen vanwege een corona-uitbraak. Een groot deel van het personeel vertrok en daardoor kwam Apple in de problemen met de productie en levering van de iPhones.

Lees ook | Witte Huis tegen techtopmannen: veilige AI is morele plicht

'Veel consumenten besloten daardoor om de iPhone niet als cadeau onder de kerstboom te leggen. Dan moest hij maar een paar maanden later komen, bijvoorbeeld met de paashaas', stelt Versteeg. Dat moment is nu en dat is dus ook terug te zien in de omzet van Apple. De verkoop van de iPhone bedraagt namelijk 54 procent van de totale omzet van het bedrijf.

Zwakke consument

Toch kent het bedrijf ook de nodige pijn. De computermarkt is met ruim vijfentwintig procent onderuitgegaan en in zowel Amerika als Europa is de consument zwak. 'Apple moet het echt hebben van de consument, het is voor een belangrijk deel een consumentenbedrijf. Dus wat dat betreft vind ik dat ze het redelijk hebben gedaan', stelt de beursanalist.

‘De koers is dit jaar al met dertig procent gestegen ’
Jos Versteeg, beursanalist bij InsingerGillisen

De markt reageerde echter minder enthousiast op de cijfers van Apple, maar ook dat is volgens Versteeg niet gek. 'De koers is dit jaar al met dertig procent gestegen, dus ik snap het ook. Dan moet je ook echt met een knaller komen wil je een flink effect op de koers zien.'

Lees ook | EU gaat internetgebruiker beschermen met gigantische boetes


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen