Technologie25 mei '23 20:17Aangepast op 31 mei '23 15:31

Maker ChatGPT vreest dat Europese AI-wetten te streng worden

Auteur: Samuel Hanegreefs

Sam Altman, de man achter de AI-toepassing ChatGPT, zegt dat zijn bedrijf overweegt uit de EU te vertrekken als de regels voor kunstmatige intelligentie zo streng worden als nu het plan is. 'Iets tussen de Amerikaanse en Europese wetgeving is voor hem ideaal', zegt AI-lector Stefan Leijnen.

'EU-parlementsleden lezen ook de krantenkoppen en zien welke impact dit soort applicaties kunnen hebben', stelt Leijnen, lector kunstmatige intelligentie aan de Hogeschool Utrecht. 'Daardoor zien we dat er aanpassingen worden voorgesteld voor de Europese wetgeving rond AI.'

Zo zouden nieuwe wetten dit soort technologie als 'high risk' classificeren, waardoor ze aan veel strengere eisen moeten voldoen. Ook zouden de eisen rond copyright worden aangescherpt. 'ChatGPT verzamelt informatie van het internet zonder duidelijk aan te geven welke bronnen daarvoor worden gebruikt', aldus Leijnen.

Lees ook | Toezichthouder AFM: algoritmes bedreigen financiële stabiliteit

Gulden middenweg

Dat is allemaal niet in lijn met de visie van Sam Altman, CEO van OpenAI, de maker van ChatGPT. Terwijl hij onlangs voor de Amerikaanse senaat juist pleitte vóór overheidsingrijpen in AI-toepassingen. Volgens Leijnen zoekt Altman naar een gulden middenweg en ligt die ergens tussen de Europese en Amerikaanse standpunten in.

Volgens Leijnen zoekt Sam Altman van OpenAI naar een gulden middenweg en ligt die ergens tussen de Europese en Amerikaanse standpunten in.
Volgens Leijnen zoekt Sam Altman van OpenAI naar een gulden middenweg en ligt die ergens tussen de Europese en Amerikaanse standpunten in. (ANP / dpa Picture-Alliance)

Lees ook | Ceo Alphabet en Google op bezoek bij de Europese Commissie

Aan de ene kant vindt de lector dat de EU trouw moet blijven aan haar principes. 'Die wetten zijn er niet voor niets. Ze dienen voor onze eigen bescherming.' Maar aan de andere kant zou het vertrek van een bedrijf als ChatGPT een verlies zijn, zegt hij. 'We hebben momenteel niet de middelen om zoiets zelf te ontwikkelen. Daar moeten we de komende tijd aan werken. Er liggen kansen, maar we moeten er wel fors in investeren.'

Lobbywerk

De discussie tussen Altman en de EU is overigens nog niet beslecht. 'Hij doet nu een soort tournee want volgende maand is er een belangrijke stemming in het EU-parlement. Je moet dit dus ook zien als een vorm van lobbywerk.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen