Technologie26 mei '23 11:19

Hersenchip-bedrijf Elon Musk mag experimenteren op mensen

Auteur: Aäron Loupatty

Neuralink, het breinimplantaat-bedrijf van tech-miljardair Elon Musk, mag van de Amerikaanse gezondheidswaakhond gaan testen op mensen. Al jarenlang probeert het bedrijf toestemming te krijgen om tests uit te voeren op mensen. De uitspraak 'is een belangrijke eerste stap voor een technologie die op een dag veel mensen zal helpen', meent Neuralink.

Neuralink heeft nog niet duidelijk gemaakt hoe de experimenten eruit zullen zien. Wel stelde het dat er nog geen mensen gezocht worden voor de testfase en dat meer details later zullen volgen.

Telepathie

Het bedrijf van Musk hoopt met de breinimplanten een reeks aandoeningen te kunnen bevechten. Zo richt Neuralink zich onder meer op obesitas, autisme, depressies en psychische ziektes zoals schizofrenie. Daarnaast wil het bedrijf ook mensen helpen herstellen van blindheid en verlammingen. Dat allemaal moet gebeuren met behulp van een chip die in een brein geplaatst wordt en verbindt met een computer.

Podcast | Elon Musk mag chips in menselijk brein planten

Los van de medische oplossingen die het bedrijf wil ontwikkelingen, zou de chip ook gebruikt kunnen worden voor het browsen op internet en telepathie. Musk stelde eerder dusdanig vertrouwen te hebben in de veiligheid ervan dat hij bereid is om de chips in kinderen te plaatsen.

Strafrechtelijke onderzoeken

Logischerwijs zijn er ook grote zorgen over het bedrijf. Zo heeft de zorgwaakhond gewaarschuwd voor de lithiumbatterij in het apparaat, de mogelijkheid dat draadje 'kwijt kan raken' in het brein en het risico dat het brein beschadigd raakt, bij het verwijderen van de chip. Daarnaast lopen er ook onderzoeken vanuit autoriteiten naar Neuralink. Het bedrijf zou enkele overhaaste en mislukte experimenten hebben uitgevoerd. Hierbij zouden dieren in gevaar zijn gekomen. Daarnaast zou Neuralink zonder de juiste veiligheidsmaatregelen illegaal gevaarlijke ziekteverwekkers hebben vervoerd op chips uit apenhersenen.

Lees ook | 'Onderzoek ethische grenzen bij kijken in hersenen'

Musks experimenten gaan niet altijd goed

Het is niet het eerste experiment dat één van Musks bedrijven uitvoert. Eerder deze week liet Musk de gouverneur van Florida Ron DeSantis zich kandidaat stellen voor het Amerikaanse presidentschap via Twitter Spaces. Dat verliep niet helemaal vlekkeloos. Een ander experiment dat niet vlekkeloos verliep van één van Musks bedrijven was de lancering van Starship van ruimtebedrijf SpaceX.

Neuralink heeft nog niet duidelijk gemaakt hoe de experimenten eruit zullen zien. Wel stelde het dat er nog geen mensen gezocht worden voor de testfase en dat meer details later zullen volgen.
Neuralink heeft nog niet duidelijk gemaakt hoe de experimenten eruit zullen zien. Wel stelde het dat er nog geen mensen gezocht worden voor de testfase en dat meer details later zullen volgen. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen