Technologie28 mei '23 12:29

Houding Meta rondom recordboete is 'bizar'

Auteur: Remy Kock

De boete van 1,2 miljard voor techbedrijf wegens het overtreden van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is de hoogste boete ooit. Het opslaan van Europese data in de Verenigde Staten is verboden, en daar had Meta geruime tijd lak aan. 'Bizar', aldus tech-investeerder Eva de Mol in BNR Nexus.

Meta-topman Nick Clegg. De boete van 1,2 miljard voor techbedrijf wegens het overtreden van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is de hoogste boete ooit. Het opslaan van Europese data in de Verenigde Staten is verboden, en daar had Meta geruime tijd lak aan. 'Bizar', aldus tech-investeerder Eva de Mol in BNR Nexus.
Meta-topman Nick Clegg. De boete van 1,2 miljard voor techbedrijf wegens het overtreden van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is de hoogste boete ooit. Het opslaan van Europese data in de Verenigde Staten is verboden, en daar had Meta geruime tijd lak aan. 'Bizar', aldus tech-investeerder Eva de Mol in BNR Nexus. (ZUMAPRESS.com)

En daarmee doelt ze niet alleen op de hoogte van de boete, maar ook op de houding van Meta zelf. 'Dat betekent dus eigenlijk dat het ze niet interesseert', zegt ze in de podcast BNR Nexus.

‘Ik geloof er niks van dat ze het voor de zomer gefixt krijgen’
Eva de Mol

Meta is het allesbehalve eens met de boete en gaat derhalve in beroep. Daarnaast toonde Meta-topman Nick Clegg zich strijdbaar met de belofte dat er een 'veilige manier van gegevensoverdracht' zou worden opgesteld, en 'dat het deze zomer allemaal gefixt' wordt. 'Maar daar geloof ik niks van', aldus De Mol. 'Hoe gaat dat ze lukken?'

Privacy

Ze krijgt bijval van techcolumnist Ilyaz Nasrullah, die zegt dat het om de discussie rond de EU-US Privacy Shield. 'Dat is een soort van raamwerkovereenkomst, die een aantal jaar geleden al uit elkaar viel omdat hij niet voldeed aan de AVG', aldus Nasrullah. 'Toen hebben een aantal van die grote techbedrijven gepusht om dat te verbeteren, maar eigenlijk voldoet het nog steeds niet.' Volgens Nasrullah is de kern van het probleem het feit dat data die in Europa opgeslagen is volgens de AVG beschermd is, terwijl data die elders is opgeslagen dat niet is.

Lees ook | 'Meta-boete legt een serieus probleem pijnlijk bloot'

Maar wat doet Meta precies met die onbeschermde data? Die zou onder meer gebruikt kunnen worden voor advertenties, maar de angst zit hem vooral in het feit dat data in handen komt van de Amerikaanse overheid. Voor zover dat nog niet het geval is, duidt Nasrullah. 'Alle anti-terrorismewetgeving in de Verenigde Staten geeft ze al toegang tot die data namelijk', vervolgt hij. 'Maar dat is ook een van de redenen voor het opzetten van de AVG. Het was een oplossing voor het probleem, dus om nu te zeggen dat er een oplossing moet komen voor de AVG is een beetje hoe Meta het benaderd. Maar dat slaat nergens op.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen