Technologie7 jun '23 14:25

'Europees PFAS-verbod schaadt chipindustrie'

Auteur: Jorn Lucas

Een Europees verbod op het gebruik van PFAS-chemicaliën kan zeer schadelijk zijn voor de chipindustrie. Dat zegt Paul Verhagen, cfo van de Nederlandse chipfabrikant ASM International. 'Een verbod op Europees niveau is onverstandig', zegt hij.

Vijf Europese landen, waaronder Duitsland en Nederland, hebben onlangs een voorstel ingediend om het gebruik van tienduizenden nauwelijks afbreekbare chemicaliën, die beter bekend staan als PFAS, uit te faseren. Deze stoffen worden niet alleen gebruikt in alledaagse voorwerpen als de anti-aanbaklaag in pannen tot de pizzadoos, maar ook bij de productie van halfgeleiders.

Lees ook | Staat stelt 3M aansprakelijk voor PFAS-schade

Een productiefaciliteit van ASMI in China. Een Europees verbod op het gebruik van PFAS-chemicaliën kan zeer schadelijk zijn voor de chipindustrie. Dat zegt Paul Verhagen, cfo van de Nederlandse chipfabrikant ASM International.
Een productiefaciliteit van ASMI in China. Een Europees verbod op het gebruik van PFAS-chemicaliën kan zeer schadelijk zijn voor de chipindustrie. Dat zegt Paul Verhagen, cfo van de Nederlandse chipfabrikant ASM International. (ANP / SIPA USA)

Volgens Verhagen is het PFAS-effect in de chipindustrie echter 'relatief klein'. 'Maar wij gebruiken wel heel veel chemicaliën.' Het concern zegt daarom druk bezig te zijn met de verduurzaming hiervan. 'Sustainability is onderdeel van onze strategie. Wij proberen de chemicaliën die meer impact hebben op de omgeving uit te faseren en nieuwe chemicaliën in te faseren. Daar zijn we wel heel druk mee bezig.'

Een Europees verbod per 2025 zou dat alleen maar in de weg staan, denkt hij. 'Ik geloof nog steeds in het gezonde verstand van mensen. Ik denk niet dat het er niet gaat komen', zegt hij in het BNR-programma Zakendoen.

Essentieel

Een woordvoerder van het Nederlandse Chemours, een toonaangevende leverancier van PFAS-chemicaliën, waarschuwde recentelijk in de Amerikaanse zakenkrant Financial Times dat de stoffen 'absoluut cruciaal' zijn voor de productie van halfgeleiders. 'Ik kan niet bedenken hoe je de productieprocessen van chips zonder deze materialen kan uitvoeren.'

Lees ook | Bedrijven vrezen PFAS-verbod

De chipindustrie is niet de enige sector die zich zorgen maakt om een Europees PFAS-verbod. Het gebruik van de chemicaliën is zo wijdverbreid dat veel bedrijven niet eens weten waar het allemaal in zit en hoe ze zonder moeten. 'Alle leden maken nu een rondje door hun fabrieken: waar zit allemaal PFAS in?' zegt Rosienne Steensma van de branchevereniging voor de chemische industrie VNCI tegen het FD. 'Dat is een hele klus, omdat PFAS in zoveel toepassingen zit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen