Urban Energy17 nov '14 15:40Aangepast op 19 nov '14 22:21

Uitzending 19 november | Slimme elektriciteitsnetten

Auteur: BNR Webredactie

In België hebben ze te weinig stroom, in Duitsland weten ze niet waar ze naar toe moeten met hun duurzame energie. Hoe slim is ons eigen net?

De afname van elektriciteit neemt de komende jaren verder toe. Ook wekken we steeds meer zelf, lokaal en duurzame energie op. Dit vraagt ook om een verandering van ons energiebeheer. Hoe bereiden we ons hierop voor en maken we van ons huidige net een slim elektriciteitsnet?

In Amsterdam Nieuw West is het eerste intelligente elektriciteitsnet in Nederland aangelegd. Ook gaat een aantal bewoners in deze wijk vanaf volgende week aan de slag met een eigen batterij-opslagsysteem. Hiermee kunnen gebruikers straks ook zelf hun energie verhandelen.

Vanuit de molen in Sloten praten we hierover verder met Martijn Bongaerts, innovatiemanager bij Alliander, Annelies van der Stoep, projectleider City-zen,Hielke Ploeg, deelnemer aan het project City-zen en Han la Poutré, hoogleraar Intelligent Energy Systems aan de TU Delft en groepsleider Intelligent Computer Systems aan het Centrum Wiskunde & Informatica  in Amsterdam.

Urban Energy, elke woensdag van 19:00 tot 19:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen