MH1730 nov '15 08:13

Agent op non-actief vanwege advertentie MH17-spullen

Auteur: Sam de Voogt

De politie heeft een agent op non-actief gezet omdat hij ervan wordt verdacht artikelen die verband houden met de crash van MH17 voor verkoop via internet te hebben aangeboden.

De politie vermeldt de maatregel op de eigen website. Het zou gaan om kledingsstukken die de agent gebruikt heeft tijdens het onderzoek naar de ramp, een tissuezakje van Malaysia Airlines en een klein stukje onbekend materiaal. Onderzoek moet nog uitwijzen of het materiaal daadwerkelijk van het ramptoestel afkomstig zijn. De verdachte is aangehouden op verdenking van verduistering en zit vast voor verhoor.

De politie is een intern onderzoek gestart, en het OM is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Volgens Jasper Teijsse van Marktplaats, dat zaterdag een advertentie verwijderde omdat iemand spullen aanbood van MH17, ging het om een soort samenstelling van goederen die betrekking hebben op MH17, waaronder een stukje van de romp, een tissuezakje, een politiepet en -hesje.

Nadat Marktplaats op de advertentie was gewezen, is die direct verwijderd, zegt Teijsse. "We hebben twee meldsystemen. De gebruikers zelf kunnen via een meldknop dingen doorgeven, en de overheid en fabrikanten kunnen melden als iets niet in de haak is. In dit geval hebben staat letterlijk in onze voorwaarden dat spullen die aanstootgevend zijn omdat ze betrekking hebben op een menselijke tragedie met grote maatschappelijk impact niet aangeboden mogen worden. Daarnaast lijkt de inhoud van de advertentie illegaal."

Gerelateerde artikelen