MH1724 dec '15 13:26

CDA komt met nieuwe motie MH17-onderzoek

Auteur: Thijs Baas

Het CDA gaat opnieuw een motie indienen om het onderzoek naar de ramp met de MH17 te heropenen. Dat zegt Kamerlid Pieter Omtzigt op BNR. Het CDA wil dat de Nederlandse regering bij internationale instanties aan de bel trekt over ontbrekende radar- en satellietbeelden. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik dacht dat de Nederlandse regering dit uit zichzelf ook zou willen."

Foto: ANP
Foto: ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar de ramp, maar kreeg geen beelden van Rusland en Oekraïne. Volgens die landen zouden de beelden gewoonweg niet bestaan. CDA-Kamerlid Pieter Omzigt wil actie. "Die landen waren verplicht om die beelden te verschaffen en dat hebben ze niet gedaan. Een deel van de conclusies hebben de OVV-onderzoekers wél voor de camera getrokken, maar niet in het rapport opgeschreven."

Principekwestie
Volgens Omtzigt is heropening van het onderzoek veel meer dan alleen een pricipekwestie. Bij een rechtszaak kan grote behoefte zijn aan bewijsmateriaal, zegt Omtzigt. "En als dat alleen bestaat uit het vliegtuig, zal elke verdachte zeggen dat dat vliegtuig daar maandenlang heeft gelegen en dat daar mee gerommeld is. Dus is het ook nog belangrijk om die andere bewijsstukken te hebben. Als je zegt dat je naar de onderste steen zoekt en je laat gebeuren dat alle radarbeelden weg zijn, is dat totaal ongeloofwaardig."
 


 

Het Malyasia-Airlines toestel stortte op 17 juli 2014 neer bij Donetsk. Aan boord waren 298 mensen, onder wie 193 Nederlanders. De Onderzoeksraad concludeerde dat het vliegtuig was neergehaald. Omtzigt wil in de motie de regering opdragen om VN-baas Ban ki-Moon een brief te schrijven. "De VN heeft een resolutie aangenomen waarin ze alle landen zegt mee te werken aan het onderzoek en wij willen op de hoogte gehouden worden hoe het onderzoek verloopt en constateren dat landen niet voldoende hebben meegewerkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen