MH1730 apr '15 12:57Aangepast op 30 apr '15 16:34

Bergingsmissie MH17 gereed

Auteur: BNR Webredactie

Het bergingswerk in Oost-Oekraïne waar rampvlucht MH17 vorig jaar is neergestort, zit erop. Het team van 30 Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft vandaag de missie afgerond.

Foto: ANP - Trein met de geborgen wrakstukken (2014)
Foto: ANP - Trein met de geborgen wrakstukken (2014)

"Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was'', zei de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, donderdag tijdens een persconferentie in Den Haag. In de afgelopen tijd zijn stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en 120 kubieke meter aan brokstukken van het vliegtuig geborgen.

Afspraken gemaakt
Aalbersberg sluit niet uit dat er de komende tijd of jaren toch nog iets wordt gevonden. Met de plaatselijke autoriteiten zijn afspraken gemaakt hoe dat dan aan Nederland wordt overgedragen.

Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

Zeven kisten
Een Nederlands militair vliegtuig zal zaterdag vanuit de oostelijke stad Charkov naar verwachting zeven kisten met stoffelijke resten overbrengen naar Nederland. Aalbersberg en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zijn daarbij in Charkov. In Nederland worden de kisten met hetzelfde ceremonieel als de andere keren vervoerd naar Hilversum, waar de identificatie van de resten plaatsvindt.

Burnsites
Verslaggever Renée van Heteren was aanwezig bij de persconferentie en vertelt dat er in de laatste periode vooral nog veel werk is verricht op twee burnsites. "Daar hebben wrakstukken gelegen die nog in brand hebben gestaan. Er is daar eerst oppervlakkig onderzoek gedaan en daarna tot wel 60 centimeter de grond in. De twee Nederlandse slachtoffers die vooralsnog niet zijn geïdentificeerd, zaten waarschijnlijk in de delen die daar zijn neergekomen. Dus er is goede hoop, want er zijn stoffelijke overschotten gevonden. Verder zijn er op de burnsites ook nog veel persoonlijke spullen veilig gesteld, waaronder trouwringen en paspoorten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen