MH1729 jul '15 21:24

VVD: 'MH17-tribunaal in stemming laten brengen'

Auteur: Judith Laanen

Rusland heeft een veto uitgesproken over een VN-tribunaal over het vliegongeluk met de MH17.

Na maanden lobbyen sprak de VN-Veiligheidsraad vanavond over de oprichting van een mogelijk tribunaal om de daders van vliegtuigramp MH17 te kunnen berechten. Rusland is daar fel tegen. VVD-Kamerlid Han ten Broeke liet op BNR al weten dat wat hem betreft de stemming over de resolutie door moet gaan.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken sprak eerder op de avond in New York gesproken met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Het gesprek vond plaats in aanloop naar de vergadering van de VN-Veiligheidsraad, waarin gestemd werd over de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de daders van de ramp met vlucht MH17.

Nu iedereen weet wat de bedoeling is, vindt Ten Broeke dat er doorgezet moet worden: "Nederland zou er slecht aan doen op het allerlaatst de resolutie van tafel te nemen door nu met de ogen te knipperen." De Russen willen de vorm pas bepalen na afronding van het strafrechtelijk onderzoek. Ten Broeke noemt dat een "opmerkelijke eis".

 

Volgens het VVD-Kamerlid zou Rusland, juist als het de objectiviteit zou willen handhaven, eerst de vervolgingsstrategie moeten afspreken en pas daarna het strafrechtelijk onderzoek moeten afronden. Het gevaar schuilt dus in de keuze van vervolging als al bekend is wie de daders zijn.

Speech Koenders: benoem nabestaanden
Koenders' voorganger, Frans Timmermans, hield kort na de crash een emotionele toespraak in de Veiligheidsraad. De minister van Buitenlandse Zaken moet volgens Ten Broeke aandacht geven aan de nabestaanden, maar ook uitleggen waarom de strategie van Nederland en de andere landen die het tribunaal ondersteunen de meeste kans biedt op opsporing, uitlevering en berechting van verdachten.

 

In deze resolutie staat precies beschreven wat er moet gebeuren om tot uitvoering te komen, zegt Ten Broeke.

Stel dat de Russen hun veto uitspreken
Dan  zijn er nog andere mogelijkheden. Nederland kan nog naar het Internationaal Strafhof, we kunnen nog voor een gemengd tribunaal kiezen (waarbij nationale en internationale rechters samenwerken) en als laatste optie kunnen we zelf gaan vervolgen. Dat liet Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 vanmiddag weten aan BNR. Rutte benadrukte vandaag tegenover Poetin dat dit de hoogste vorm van rechtsgang is en dat Rusland echt niet bang hoeft te zijn dat het niet alles op tafel kan leggen aan argumenten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen