MH178 dec '14 07:36

Eurocontrol wilde dat Oekraïne luchtruim sloot, daags voor MH17-crash

Auteur: Pieter van den Akker

Enkele dagen voordat de rampvlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is Oekraïne gevraagd om het luchtruim te sluiten. Dat advies kwam van de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol. Dat meldt de Britse krant Sunday Times.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Er zijn in de dagen voor de crash met de MH17 heel veel vliegtuigen uit de lucht geschoten in Oost-Oekraïne. Wat vooral opvalt is dat op 14 juli een grote Antonov op 7 kilometer hoogte uit de lucht geschoten is", reageert Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA, op BNR. "Dus het luchtruim boven Oekraïne was zeer onveilig. Het lijkt me zeer logisch dat daar over gesproken is.”

Hij gaat verder: “Maar wat opvalt is dat een heleboel mensen daarover gesproken hebben, maar dat niemand actie heeft ondernomen. Dus ik wil heel graag van het kabinet en de onderzoekers weten:

 

Eurocontrol
Dan: "We hebben Eurocontrol. Eurocontrol staat voor de veiligheid. Dan is het toch raar dat de vliegtuigen met bosjes uit de lucht worden geschoten - allemaal militaire vliegtuigen overigens – en dat niemand ingrijpt. Het luchtruim boven de Krim was op dat moment al wél een paar maanden gesloten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen