MH179 jan '15 07:52Aangepast op 9 jan '15 11:38

Onze regering wist al dat vliegen boven Oekraïne niet veilig was

Auteur: Pieter van den Akker

Ministeries in Den Haag wisten drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was. Een Nederlandse diplomaat woonde op 14 juli een briefing bij van de Oekraïense regering. Tijdens die bijeenkomst werd onder meer gesproken over het neerhalen van een Oekraïens militair vliegtuig boven het oosten van het land.

De Oekraïense autoriteiten hadden het luchtruim boven de 9,75 kilometer wel als veilig verklaard. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg volgt de zaak MH17 intensief voor BNR. Volgens hem valt onze regering niet iets te verwijten.

Broodje aap
"De regering wist misschien wel dat het gevaarlijk was in Oekraïne, maar dat had Oekraïne zelf ook medegedeeld", zegt Hammelburg. "Het advies om niet onder die 9750 meter te vliegen was nu precies de uitleg die de Oekraïners zelf gaven, de analyse die ze zelf hadden: ‘blijf daarboven, dan is het veilig’."


 
Normale gang van zaken
In antwoord op de Kamervragen die werden gesteld over het onderwerp, liet minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan BNR-verslaggever Jeroen Stans weten dat er niet anders is gehandeld dan normaal en dat de overheid niets te verwijten valt.


 

Hij liet verder weten dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid nu bezig is de hele gang van zaken te onderzoeken.

Hammelburg begrijpt ook niet precies wat nu het verwijt is aan de regering, 'anders dan dat de regering niet onmiddellijk aan de telefoon is gaan zitten met de Rijksluchtvaartdienst, KLM of anderen die vliegen vanaf Schiphol'. "Maar dat is niet de taak van de regering. Dat is de taak van de luchtvaartdiensten en de luchtvaartmaatschappijen zelf. Dat is ook hun eigen verantwoordelijkheid.”

Vragen staan open
Er staan nog verschillende vragen open, vervolgt hij. “Ik zou dolgraag willen weten, en dat heeft die diplomaat klaarblijkelijk niet gevraagd destijds bij die briefing, wat dat nu voor raket is geweest die het militaire vliegtuig neer heeft gehaald. Als blijkt dat dat een Buk-raket was, dezelfde als waarmee het Maleisische toestel naar alle waarschijnlijkheid is neergehaald, dan is het in elk geval heel belangrijke informatie. Dan moet je jezelf nog steeds vragen stellen hoor, want die raket werd geacht niet hoger te kunnen schieten dan die aangegeven hoogte. Die Maleisische machine vloog daar een eindje boven. Maar daar komt dan meteen de discussie: waarom besloot de ene luchtvaartmaatschappij het risico dan maar niet te nemen en durfde de andere het wel aan? Weten wat voor raket het is geweest, is volgens mij een crux in het verhaal.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen