MH1730 mrt '15 13:20Aangepast op 30 mrt '15 18:44

OM zoekt getuigen van inzet BUK-raket

Auteur: BNR Webredactie

Het team dat speurt naar de schuldigen van de crash van vlucht MH17 in Oekraïne, zoekt getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp.

Youtube / Joint Investigation Team MH17
Youtube / Joint Investigation Team MH17

Ook zoekt het OM getuigen die mensen met de raketten aan het werk hebben gezien. Het OM heeft de getuigenoproep vandaag internationaal verspreid.

Volgens het OM is de crash van het vliegtuig op 17 juli 2014 om 16.20 uur mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket. "Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vaststaat wat de oorzaak is", benadrukt het OM. "Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken."

De getuigenoproep is online verspreid via verschillende websites en social mediakanalen van politie- en justitiediensten. Ook is de boodschap te zien op nieuwssites van kranten en radio- en tv-stations.

De getuigenoproep wordt gedaan in een video. Die toont het transport van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen. Daarin wordt Russisch gesproken. Deze uitspraken zijn in het Engels ondertiteld. In de oproep wordt benadrukt dat ook kleine stukjes informatie nuttig kunnen zijn.

Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen