MH1721 jul '15 07:10

Rusland wil grotere VN-rol in onderzoek naar MH17-ramp

Auteur: Pieter van den Akker

De Russen willen een grotere rol van de Verenigde Naties in het onderzoek naar de ramp met de MH17. De Britten hebben al laten weten niets in het Russische plan te zien. Vannacht heeft de Veiligheidsraad in New York achter gesloten deuren over de resolutie vergaderd.

Foto: ANP - MH17-monument in het Oekrainse dorpje Grabovo
Foto: ANP - MH17-monument in het Oekrainse dorpje Grabovo

Correspondent in Amerika Reinout van Wagtendonk ziet twee voorstellen die beide willen dat schuldigen berecht worden. Maar de Russen denken over de manier waarop dat moet gebeuren net even anders. Zij willen de VN aan boord.

Niet transparant
“De onderzoeken die lopen, en waarin Nederland een hoofdrol speelt, zouden niet transparant genoeg zijn. Rusland stelt een rol voor voor de secretaris-generaal van de VN en wil er eventueel ook de internationale burgerluchtvaartorganisatie bijhalen", weet onze correspondent.

“Heel belangrijk is wat heel nadrukkelijk níet staat in het Russische voorstel is het internationale tribunaal waar Nederland om vraagt met de andere landen die slachtoffers hadden aan boord van het Maleisische toestel."
 Veel steun

De Britten hebben al laten weten dat ze niets zien in dit voorstel. Wat andere leden van de Veiligheidsraad zeggen? De VN-ambassadeur van Nieuw-Zeeland, deze maand voorzitter van de Veiligheidsraad, zei na afloop van het overleg achter gesloten deuren dat er veel steun is onder de vijftien leden voor een tribunaal. Dat is nog steeds zo, ondanks het Russische voorstel. Van Wagtendonk: “De Nieuw-Zeelander zei dat er gepraat wordt over een eventueel nieuw compromis, maar hij zei ook dat zowel Rusland als de andere leden inzien dat dat tribunaal de sleutelkwestie is waarmee een eventuele MH17-resolutie kan staan of vallen.”

Er is ook een Nederlandse reactie. “Van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Daarin wordt de roep van Nederland en die andere landen om een internationaal tribunaal benadrukt en er wordt in erkend dat het een complex proces is om er met  de leden van de Veiligheidsraad overeenstemming over te bereiken”, licht Van Wagtendonk toe. “Ondanks de evidente tegenstand van Rusland als vetoland in de Veiligheidsraad zegt Nederland dat ook Rusland in ieder geval laat blijken dat de vervolging van MH17 een onderwerp is dat op de agenda van de Veiligheidsraad hoort.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen