MH1728 jul '15 08:35

Koenders doet ultieme poging voor MH17-tribunaal

Auteur: Pieter van den Akker

Een ultieme poging om een MH17-tribunaal op te zetten: daarvoor is minister Koenders van Buitenlandse Zaken in New York. Het tribunaal moet de daders van de aanslag op vlucht MH17, waarbij alle 298 passagiers omkwamen, gaan berechten.

Koenders is vandaag en morgen in New York om bij de Verenigde Naties in gesprek te gaan over de oprichting zo’n tribunaal. De minister spreekt met onder meer secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN. Koenders liet weten ‘tot het uiterste te gaan om de daders te vervolgen'. “Het verdriet van de nabestaanden kunnen we niet wegnemen, maar we kunnen er wel alles aan proberen te doen de daders voor de rechter te krijgen.”

Russisch veto voorkomen
Hij gaat lobbyen bij de vijftien leden van de Veiligheidsraad, vertelt politiek verslaggever Jaap Jansen. “Met als belangrijkste doel om te voorkomen dat Rusland een veto uitspreekt. Rusland heeft absoluut geen zin in zo’n tribunaal, omdat alles erop wijst dat door Rusland gesteunde rebellen achter het neerhalen van de MH17 zitten.”
 

Het lijkt onbegonnen werk om de Russen over te halen, beaamt Jansen. “Ze hebben de afgelopen weken herhaaldelijk aangegeven dat ze zo’n tribunaal niet willen. Ze wijzen dan naar andere tribunalen zoals het Joegoslavië-tribunaal en het Rwanda-tribunaal. Volgens de Russen zijn die tijdrovend, duur en extreem politiek gekleurd geweest.”

'Koenders kan niet anders'
Bovendien, zeggen de Russen, is het strafrechtelijke onderzoek naar de ramp met de MH17 nog niet afgerond. “Koenders kan niet anders dan deze ultieme poging doen. Dat heeft hij ook afgesproken met Maleisië, Oekraïne, België en Australië, de andere betrokken landen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen