MH1712 okt '15 19:09

'Afhandeling MH17 door Malaysia Airlines drijft nabestaanden tot woede'

Auteur: BNR Webredactie

De gesprekken tussen letselschade-advocaten en Malaysia Airlines verlopen op zijn zachtst gezegd stroef. Dat zegt advocaat Peter Langstraat, die namens zes advocaten de belangen behartigt van MH17-nabestaanden. Malaysia Airlines spreekt dat tegen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de advocaat willen Malaysia Airlines en de verzekeraars niet de volle verantwoordelijkheid nemen. Enkele nabestaanden raken zelfs in geldnood. De ruime voorschotten werden steeds minder, ouders van jonge kinderen die een grote uitvaart hadden kregen te horen dat ze het te bont hadden gemaakt, laat Langstraat weten aan persbureau ANP. Ook worden notariskosten en bedankboeketten bij uitvaarten niet betaald, zegt Langstraat. En dat op basis van regels die de verzekeraars zelf hebben opgesteld.
 


 

Volgens Langstraat heeft Malaysia Airlines een normbedrag vastgesteld op basis van de gemiddelde uitvaartkosten die een uitvaartverzekeraar voor ze doorrekende. En daarbij stelden ze ook nog een lijstje op met kosten die wel en niet vergoed werden. "Dit zijn harde standpunten die raken aan de emoties van de nabestaanden. Die reageren overigens erg ingetogen, maar hier heb ik inmiddels toch al wel een aantal woedende cliënten over aan de telefoon gehad die de standpunten onverteerbaar vinden."

Malaysia Airlines: gesprekken verlopen goed
Advocaat Robert Pessers, die Malaysia Airlines bijstaat, laat aan BNR weten zich absoluut niet te herkennen in dit verhaal. "Wij hebben met alle nabestaanden over de vergoedingen gecommuniceerd. En die vergoedingen zijn binnen redelijke grenzen. Dat Langstraat ervoor kiest om dit eerst aan de media te melden en niet mij hierover te bellen, vind ik ongepast. Malaysia Airlines geeft verder geen commentaar en vindt het niet gepast om een dag voor uitkomst van het rapport aan dit gekrakeel mee te werken."

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar zeer waarschijnlijk met een raket boven Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Gerelateerde artikelen