MH1730 jul '15 07:12Aangepast op 30 jul '15 09:44

'Alternatieven voor geblokkeerd MH17-tribunaal zíjn er'

Auteur: Pieter van den Akker

Politici in Nederland dringen er bij de regering op aan dat er snel een alternatief komt voor een MH17-tribunaal van de VN-Veiligheidsraad nu Rusland gisteravond daar z'n veto over heeft uitgesproken. Die alternatieven zíjn er, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke op BNR.

Foto: ANP - Han ten Broeke
Foto: ANP - Han ten Broeke

"Er is nog een andere mogelijkheid: een zogenoemd gemengd tribunaal", legt hij uit. "Dat kan helaas niet worden ingesteld door de Veiligheidsraad wat veel meer garanties zou hebben geboden voor het vervolgen en opbrengen van verdachten. Maar wel door de Algemene Vergadering."

'Onbegrijpelijk besluit'
Dat de Russen voet bij stuk houden en een VN-tribunaal voor het berechten van de daders van MH17 blokkeren leidt tot veel teleurstelling. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is ‘diep, diep teleurgesteld'. “Rusland is blijkbaar niet bereid om over de eigen schaduw heen te stappen.''

De Nederlandse minister sprak gisteravond namens Nederland de Veiligheidsraad toe. Koenders noemde de Russische weerstand tegen een MH-17 tribunaal ‘onbegrijpelijk’.

Koenders’ Australische collega van Buitenlandse Zaken liet helemaal geen spaan heel van het Russische veto, vertelt correspondent Reinout van Wagtendonk vanuit de VS.
 Koninklijke weg bewandeld

Laatstgenoemde zelf: “Wij wilden als kabinet, als gezamenlijke landen die de onderzoeken doen, de koninklijke weg bewandelen. Dat is de beste legitimiteit voor het beste tribunaal met de mogelijkheid dat alle landen moeten samenwerken volgens hoofdstuk 7 van het VN-handvest. We wilden tot het uiterste gaan daarin. Dat hebben we ook gedaan. De steun is groot gebleken. Maar Rusland heeft toch gekozen om het te blokkeren. Ze willen blijkbaar niet samenwerken.”

Dat betekent, zegt Koenders, ‘dat we direct overgaan tot andere opties, gezamenlijke met andere ‘JIT-landen’.” Dat zijn de vijf landen van het 'Joint Investigative Team’: Nederland, Australië, Maleisië, Oekraïne en België die samen het onderzoek utivoeren naar het neerhalen van MH17.

Rutte: diep teleurstellend
Inmiddels heeft ook premier Rutte gereageerd. Hij constateert dat Rusland niet thuis geeft als het gaat om internationale rechtspraak. Dat is geen verrassing maar wel ‘buitengewoon teleurstellend' volgens de premier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen