MH178 dec '14 03:54Aangepast op 8 dec '14 11:37

Nabestaanden willen dat VN 'rommelig' MH17-onderzoek overneemt

Auteur: BNR Webredactie

"Er zijn nog steeds belangrijke items op de crashsite. Ik word gebeld door mensen uit Donetsk die nog materiaal hebben waar Nederland niet naar omgekeken heeft." De niet opgehaalde spullen op de plek waar de MH17 neerstortte, zijn voor voormalig advocaat Bob van der Goen een belangrijke reden geweest om een brief te sturen aan premier Rutte.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat zei hij zondagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

In de brief betoogt Van der Goen, die twintig nabestaanden van een onbekend aantal slachtoffers vertegenwoordigt, dat Nederland 'een potje heeft gemaakt van het onderzoek'. Daarom moet het onderzoek wat hem betreft worden overgedragen aan een speciale gezant van de Verenigde Naties.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid liet vorige maand al weten dat niet alle wrakstukken van het vliegtuig zijn geborgen voor onderzoek in Nederland, alleen de delen die mogelijk meer licht kunnen werpen op de toedracht van de crash.

Ook tegen BNR heeft oud-advocaat Van der Goen weinig goede woorden over voor het Nederlandse onderzoek, vooral op het onderzoek op de plek van de ramp. "Daar zijn allemaal mensen geweest: omwonenden, particulieren, Oekraïense hulpdiensten, hulpdiensten van separatisten en Maleisische hulpdiensten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen