MH1718 jul '14 11:36

'Nederland moet vrije toegang tot rampplek eisen'

Auteur: Pieter van den Akker

Nederland moet van Rusland eisen dat er ongehinderd toegang komt tot de rampplek, zodat onafhankelijk onderzoek kan worden gedaan. Dat zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke op BNR.

“Het is een enorme tragedie", zegt het Kamerlid in gesprek met verslaggever Jeroen Stans. "Laat ik dat vooropstellen. Nederland is enorm zwaar getroffen. Er zijn ontzettend veel landgenoten bij deze ramp omgekomen: 173."

 

Daarom is het van belang, zegt Ten Broeke, om toegang te krijgen tot de crashsite. “Dat moet ongehinderd gebeuren. Nederland moet dat ook gewoon eisen. Ik weet dat daar ook pogingen toe worden ondernomen.”

Volledige toegang
Is dat realistisch als de verhalen nu al zijn dat het luchtdoelraketsysteem waarmee het toestel mogelijk uit de lucht is geschoten, inmiddels naar Rusland is gesmokkeld? Kan je dan überhaupt een eerlijk onderzoek uitvoeren? Ten Broeke: "Dat is voor mij moeilijk vast te stellen. Ik lees ook alle berichten, maar ik ben geen onderzoeker. Ik denk dat het allerbelangrijkste nu is dat de internationale gemeenschap nu uitspreekt - en dat dat door alle partijen die belangen hebben - dat een volledige toegang tot de crashsite moet worden gegeven. En dat de onderzoekers die het kunnen vaststellen die toegang krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen