MH1720 okt '14 13:00Aangepast op 20 okt '14 16:41

Coalitie vindt hoorzitting MH17 niet nodig

Auteur: BNR Webredactie

Er komt geen hoorzitting over de ramp met vlucht MH17 naar aanleiding van een publicatie in Der Spiegel. CDA en D66 hadden hier om gevraagd, maar VVD en PvdA vinden het niet nodig. "Er zijn absoluut nog geen conclusies getrokken."

De VVD en PvdA vinden het niet nodig om te worden bijgepraat over satellietbeelden, waarover het Duitse blad Der Spiegel heeft geschreven. De beelden zouden aantonen dat pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig.

De Duitse inlichtingendienst deelde deze informatie met Duitse parlementariërs. Maar volgens VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé is hier 'absoluut' nog geen conclusie uit te trekken en is dat door de inlichtingendienst ook niet gedaan. "Kennelijk zijn er een aantal varianten geschetst die meer of minder gewicht zouden hebben. Maar het is absoluut niet dat er conclusies genomen zijn."

 

Geen inlichtingen nodig
De Caluwé verlangt geen vergelijkbare inlichting van de AIVD aan Nederlandse parlementariërs. "Wij willen dat het onafhankelijke onderzoek dat nu loopt niet wordt doorkruist. Alle informatie moet zorgvuldig worden geanalyseerd. Maar dan wel álle informatie. Op basis daarvan moet je tot een rapport komen."

Ze heeft 'geen idee waarom de Duitse inlichtingendienst dit gedaan heeft'. "Maar iedere AIVD van ieder land is vrij om analyses te delen of iets dergelijks. Feit blijft dat de informatie die er is wordt gedeeld met de Nederlandse autoriteiten."

Nabestaanden
Het Kamerlid noemt het 'heel pijnlijk' voor de nabestaanden om met dit soort publicaties geconfronteerd te worden. Daar heeft Der Spiegel schuld aan. "Hier heeft Der Spiegel een conclusie getrokken van niet zijnde feiten bij een vrijblijvende analyse."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen