Vluchtelingencrisis25 jan '16 13:32

'Europa faalt in bescherming kindvluchtelingen'

Auteur: Jolijn Mes

Europese landen falen aan alle kanten bij het beschermen van kindvluchtelingen. Dat stellen 41 Europese Kinderombudsmannen na onderzoek. Zij willen dat Europa snel maatregelen gaat nemen.

Kinderombudsman Marc Dullaert praat met vluchtelingen met kinderen tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp Vinojug. Foto: ANP
Kinderombudsman Marc Dullaert praat met vluchtelingen met kinderen tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp Vinojug. Foto: ANP

Het rapport, uitgevoerd in 33 landen, is nu nog onder embargo, maar Marc Dullaert, voorzitter van het Europese netwerk van Kinderombudsmannen, wil wel al een tipje van de sluier oplichten: "Als je dit onderzoek leest, krijg je het schaamrood op de kaken. Kindvluchtelingen lopen onacceptabele risico’s. Zoals mensenhandel, scheiding van ouders, afpersing, uitbuiting en seksueel misbruik." 
 
Aanbevelingen
De Kinderombudsmannen komen ook met een aantal aanbevelingen om dit probleem aan te pakken: "Bij het herverdelen van vluchtelingen moet prioriteit gegeven worden aan weeskinderen en aan gezinnen met kinderen. Deze groepen zijn echt de meest kwetsbare."

Ook moet de opvang in de regio beter ondersteund worden vanuit Europa. Dullaert: "Er zou 500 miljoen euro worden gegeven aan kampen in Jordanië en Libanon, zodat mensen niet verder op drift zouden raken. Van die bedragen is nog geen fractie besteed en aangekomen."

Presentatie
Het onderzoek wordt vanmiddag om twee uur gepresenteerd aan Věra Jourová, eurocommissaris voor Justitie, Consumentenrechten en Genderongelijkheid. Ook zullen de regeringen van de 33 landen, waaronder Nederland, het rapport vandaag ontvangen. 

Gerelateerde artikelen