Vluchtelingencrisis18 feb '16 17:05

Scholen in financiële problemen door vluchtelingenkinderen

Auteur: Jolijn Mes

Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) blijkt dat veel basisscholen die vluchtelingenkinderen opvangen, daardoor in financiële problemen komen. Veel van die scholen krijgen namelijk geen extra geld omdat ze minder dan vier vluchtelingenkinderen opnemen.

In januari werd een speciale school voor vluchtelingenkinderen geopend in Nijmegen: De Heumensoord. Foto: ANP
In januari werd een speciale school voor vluchtelingenkinderen geopend in Nijmegen: De Heumensoord. Foto: ANP

Een school krijgt subsidie voor een leerling. Dat bedrag ligt ergens tussen de 2.500 en 4.500 euro, afhankelijk van de situatie. Voor vluchtelingenkinderen kan dat bedrag oplopen tot 9.000 euro. Maar dat lopen de scholen dus mis als er minder dan vier vluchtelingenkinderen op de school zitten.

Hard nodig
Maar dit geld is wel hard nodig, zegt Petra van Haren, voorzitter van de AVS: "Deze kinderen hebben veel meegemaakt en behoefte aan goede pedagogische begeleiding. Daarnaast moeten ze intensief taalonderwijs krijgen voordat ze überhaupt verder kunnen in ons onderwijs. En dat kost geld."

Als dat geld er dan niet is, is het voor de scholen lastig om te voldoen aan de voorwaarden. Van Haren: "De leerkracht moet dan een heel intensief programma doen, dat ofwel ten koste gaat van de klas, ofwel van de kinderen die dat speciale taalonderwijs nodig hebben."

Persoonlijk budget
De AVS pleit nu dan ook voor een persoonlijk budget voor ieder kind: "We hebben er geen enkele goede reden voor kunnen vinden dat de grens bij vier kinderen ligt. Het moet gewoon per leerling worden toegekend."

 

Gerelateerde artikelen