Vluchtelingencrisis18 feb '16 13:07

Dijkhoff onderzoekt schrappen oprotpremie Oekraïners

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris Dijkhoff (VVD, Asiel) laat onderzoeken of Oekraïners hier alleen asiel aanvragen om een vertrekpremie op te kunnen strijken.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Internationale Organisatie voor Migratie trok hierover aan de bel, omdat zij een onverklaarbare stijging van het aantal asielaanvragen uit dat land ziet. Asielzoekers die vrijwillig terugkeren komen in aanmerking voor een vertrekpremie van minstens 1950 euro. Volgens staatssecretaris Dijkhoff werkt die maatregel "heel vaak effectief." Maar hij ziet ook dat de vertrekpremie "mensen op verkeerde gedachten kunnen brengen." Om misbruik tegen te gaan heeft hij eerder al de vertrekpremie geschrapt voor migranten uit landen als Albanië, Kosovo en Mongolië.
 

 

De staatssecretaris laat nu onderzoeken of de regeling ook geschrapt moet worden voor vluchtelingen uit Oekraïne. “Je kijkt steeds of er echt geen reden is om te vluchten”, zegt Dijkhoff. “Oekraïne is nu onderwerp van onderzoek.” Als mensen uit dat land alleen voor de vertrekpremie naar Nederland komen ”dan zal ik dat land van de lijst halen.” Misbruik van de regeling valt alleen niet uit te sluiten. Maar, stelt Dijkhoff: “Hoe verder weg, hoe moeilijker het natuurlijk is.”

Gerelateerde artikelen