Vluchtelingencrisis8 feb '16 13:46

Registratie van vluchtelingen Griekenland verloopt nog niet vlekkeloos

Auteur: Jolijn Mes

De EU blijft druk uitoefenen op Griekenland om meer te doen om de toestroom van vluchtelingen omlaag te krijgen. Sinds januari ondersteunt het Nederlandse Border Security Team de Griekse autoriteiten op Chios.

Vluchtelingen moeten wachten tot hun nummer wordt omgeroepen. Foto: Anke Truijen.
Vluchtelingen moeten wachten tot hun nummer wordt omgeroepen. Foto: Anke Truijen.

Verslaggever Anke Truijen ging kijken bij een registratiecentrum: "Veel vluchtelingen hebben geen documenten, waardoor de screening heel erg belangrijk is. Daarmee proberen ze te achterhalen waar de vluchtelingen vandaan komen."

En dat blijkt nodig, want niet iedereen is eerlijk over zijn afkomst. Truijen: "Een Afghaanse tolk zegt dat ze niet gelooft dat de man waarmee ze praat uit Afghanistan komt. Hij kan geen enkel Afghaans gerecht opnoemen."

Ergens anders wordt een Irakees paspoort onderzocht, maar de Nederlandse expert ziet meteen dat het gaat om een vervalst document.

Registreren of vervolgen?
Dit soort mensen zouden eigenlijk onderzocht en vervolgd moeten worden door de Griekse politie en vervolgens worden uitgezet. Maar dat systeem is nog niet optimaal en dus gaan de mensen wél door voor registratie.

Nederlandse opsporingsambtenaar Tjerk de Vries merkt ook dat het systeem niet waterdicht is: "Ik kan niet zien of iemand hier al eerder geweest is, dat wordt niet gecontroleerd. Iemand kan dus meerdere malen proberen om bijvoorbeeld een andere nationaliteit te krijgen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen