Vluchtelingencrisis9 feb '16 17:04

Enthousiasme voor Plan Samsom groeit

Auteur: Jolijn Mes

De burgemeester van het Griekse eiland Chios ziet het Plan Samsom als dé oplossing van het vluchtelingenprobleem. Op het eiland komen nu per dag zo’n duizend vluchtelingen aan.

De Turkse kustwacht houdt een boot met vluchtelingen tegen terwijl zij het Griekse eiland Chios proberen te bereiken. Foto: ANP/EPA.
De Turkse kustwacht houdt een boot met vluchtelingen tegen terwijl zij het Griekse eiland Chios proberen te bereiken. Foto: ANP/EPA.

PvdA-leider Diederik Samsom ziet inmiddels steeds meer steun voor zijn plan:

 
Voor de uitvoerbaarheid moet er bijvoorbeeld in Griekenland nog veel gebeuren. Volgens Europa-verslaggever Anke Truijen is de burgemeester van Chios in ieder geval wel te spreken over het plan: "Hij ziet het als de beste oplossing. Waar nodig zal de Griekse politie wel mensen redden op zee, maar dan keren ze dus per ferry weer terug naar Turkije."

Volgens Truijen zegt de burgemeester dit ook uit eigenbelang: "De registratie en opvang verloopt nu nog allemaal geordend, maar hij vreest toch ook dat de komende maanden, vooral in de zomer, er meer mensen zullen komen dan het eiland aankan."
 
 
Dat er positieve geluiden over het plan te horen zijn, betekent niet dat het ook meteen in uitvoering gebracht kan worden. Truijen: "Alles valt en staat natuurlijk met de afspraken met Turkije en daarnaast moet Turkije eerst aangemerkt worden als veilig land. Anders kun je daar natuurlijk geen mensen naar terugsturen."

Gerelateerde artikelen