Vluchtelingencrisis10 feb '16 18:38

Toetreding Turkije wel degelijk thema tussen Rutte en Davutoglu

Auteur: Thijs Baas

Het aantal vluchtelingen dat de oversteek van Turkije naar het Europese vasteland maakt neemt fors af. Dat zei premier Rutte vanmiddag in een persconferentie rond het bezoek van de Turkse premier Davutoglu.

Foto: ANP
Foto: ANP

Rutte ontvangt de premier als voorzitter van de Europese Unie. Davutoglu benadrukte tijdens de persconferentie nadrukkelijk dat de 3 miljard euro die de EU zijn land beschikbaar heeft gesteld niet ten goede komt van de Turkse welvaart.

Sterker: de Turkse premier benadrukte dat dat bedrag wel eens veel te weinig zou kunnen zijn om alle humanitaire nood te lenigen, zegt verslaggever Jeroen Stans. "Hij zei te verwachten dat er later nog verder over gepraat moet worden en laat daarmee nadrukkelijk ruimte om hun bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen in Turkije." 

In zijn persconferentie vertelde Rutte nadrukkelijk dat ook mogelijke toetreding van Turkije tot de EU aan de orde kwam, met name in thema's als visa-liberalisatie en toetredingscriteria. "Gezonde vooruitgang", in de woorden van Dacutoglu, maar voor de Kamer mogelijk reden tot zorg over het aantal toezeggingen dat Rutte heeft gedaan, zegt Stans. "In ieder geval is er direct over gesproken, de vraag is alleen of dat gekoppeld is aan financiële steun voor Turkije."

Rusland
Rutte sprak zich ook nadrukkelijk uit voor de oproep aan Rusland om zich aan de regels te houden. "Je mag geen burgers bombarderen en dat gebeurt nu op grote schaal in Aleppo. Daar maakte Davutoglu zich heel erg druk over, evenals over de internationale gemeenschap, die volgens de Turkse premier niemand de les hoeft te lezen zolang ze zelf hun verantwoordelijkheid niet nemen."

Gerelateerde artikelen