Vluchtelingencrisis10 feb '16 12:54

'Grootschalige opvang niet te vermijden'

Auteur: Jolijn Mes

Na flinke kritiek op de grootschalige opvang van asielzoekers in Heumensoord, zegt het COA er alles aan te doen om kwetsbare doelgroepen te beschermen. Maar grootschalige opvang is soms gewoon nodig, zegt de organisatie.

ANP
ANP

Volgens Jan Willem Anholts van het COA is Heumensoord ontstaan in een noodsituatie: "Er zijn weken geweest dat de aantallen die hier opgevangen worden in één week binnenkwamen in Nederland. Dus dan heb je een groot volume nodig om dat te kunnen regelen."

Sindsdien heeft het COA niet stilgezeten, volgens Anholts: "Er is heel veel gebeurd sindsdien om de veiligheid, maar ook de omstandigheden te verbeteren. Er is nu bijvoorbeeld ook een 24-uurs toezicht in alle paviljoens die we daar hebben."

Geen einde aan mega-opvang
Het is volgens Anholts ook niet uit te sluiten dat er meer van dit soort grootschalige opvanglocaties komen: "Grootschalig opvangen is geen doel op zich. Het hoofddoel is om iedereen van een bed te voorzien. Als je aan meer wensen kunt voldoen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar als we weer enorme aantallen binnenkrijgen, dan zijn dit soort locaties noodzakelijk."
 
Het lijkt Anholts nu dan ook vooral zaak om kleinschalige opvang te regelen voor de vergunninghouders: "Van de 50.000 mensen in een opvang, zijn er 15.000 met vergunning. Die moeten we tijdelijk huisvesten op kleine locaties, zodat ze de opvang uit gaan en de maatschappij in."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen