Vluchtelingencrisis13 jan '16 14:12

Homo-vluchtelingen gepest, SP en PvdA stellen Kamervragen

Auteur: Jolijn Mes

Vandaag schreef de Gelderlander over hoe de asielzoekers gepest en bedreigd worden in opvangkamp Heumensoord. SP en PvdA gaan Kamervragen stellen over de situatie.

ANP
ANP

Eerder kwamen er uit Amsterdam en Alphen aan de Rijn soortgelijke verhalen. Volgens Sharon Gesthuizen, Kamerlid voor de SP, is er zo veel aan de hand dat aanpassing van het beleid nodig is.

 
Veilige plek
Dit nieuwe beleid moet het mogelijk maken dat vluchtelingen die zich onveilig voelen of erg gepest worden, op een veilige plek kunnen worden opgevangen. Dat betekent dus niet dat alle homoseksuele vluchtelingen bij voorbaat al apart worden opgevangen.

Gesthuizen: "In Nederland werken we niet met aparte wijken voor homoseksuelen, christenen of vrouwen. Zo ziet onze samenleving er niet uit. Maar de situatie is op sommige plekken zo dramatisch, dat ik vraag om een tijdelijke uitzondering op het beleid te maken."

Pester belonen
Wethouder Bert Frings uit Nijmegen vindt het opzetten van dit soort 'safe houses' geen goed plan, omdat je dan de pester zou belonen. Gesthuizen is het niet met hem eens: "Degenen die zich schuldig maken aan dit soort zaken moeten gewoon gestraft worden. Als je je schuldig maakt aan ernstige strafbare feiten gaat er een streep door je asielprocedure. De dader moet gepakt worden, maar de slachtoffers zijn onze eerste zorg."

Reageer ook op onze topic: 'Homoseksuele vluchtelingen moeten apart opgevangen worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen