Vluchtelingencrisis8 jan '16 07:20

Vluchtelingenwerk: 'Focus op betere opvang, niet op minder vluchtelingen'

Auteur: Karlijn Meinders

Deze oproep doet Vluchtelingenwerk aan premier Rutte en Nederland als voorzitter van de EU. Ondertussen wil Slowakije islamitische vluchtelingen gaan weigeren en komen de gebeurtenissen in Keulen het draagvlak voor opvang niet ten goede.

Foto: ANP
Foto: ANP

Jasper Kuipers, adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk Nederland: "Ik kan niet anders dan vermoeden dat de gebeurtenissen in Keulen ook van invloed zijn op het draagvlak in Nederland. Het is belangrijk dat mensen die misdaden plegen gestraft worden."

De gebeurtenissen in Keulen, maar ook de weerstand tegen grote opvangcentra in kleine dorpjes zorgen voor een gevoel van bedreiging, meent Kuipers. "We moeten met elkaar een discussie voeren over hoe we minder in termen van bedreiging over vluchtelingen kunnen praten. Die mensen vluchten niet zomaar, we hebben een plicht om ze bescherming te bieden. Daarnaast: ze zijn er gewoon. Ook als het ooit lukt om de grenzen te sluiten, of aantallen te verminderen, dan is dat voorlopig nog niet het geval."

Slowakije
Wat betreft Slowakije vindt Kuipers dat er best ingegrepen mag worden. "De enige weg voorwaarts is samenwerken."
 
 
 
Kuipers verwacht dat Nederland als EU-voorzitter een grote rol kan gaan spelen hierin: "Door het goede voorbeeld te geven en door realisme en rust in de discussie te brengen. Ze vormen geen bedreiging voor de Europese cultuur, we kunnen dat aan. We kunnen niet vermijden dat een vluchteling een keer een misdrijf pleegt, maar de goeden moeten niet onder de kwaden lijden."

Gerelateerde artikelen