Vluchtelingencrisis8 jan '16 08:27

'EU kan Slowakije dwingen vluchtelingen op te nemen'

Auteur: Karlijn Meinders

Slowakije wil geen islamitische vluchtelingen opnemen. Dat zegt premier Robert Fico in reactie op de aanrandingen in Keulen en Hamburg. Maar weigeren, dat mag niet zomaar. En de EU kan er wat aan doen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Tineke Strik, vluchtelingen-rapporteur voor de Raad van Europa en GroenLinks-Senator, zegt dat weigeren absoluut niet kan. "Zeker niet gebaseerd op afkomst, dan maak je je schuldig aan discriminatie."

Dwingen
Weigert Slowakije dit te doen, dan kan de EU maatregelen nemen om het land te dwingen. "Ze zouden Slowakije voor het Hof van Justitie kunnen slepen, maar daar zullen ze alleen kijken naar de rechtvaardigheid van de besluitvorming. Er kunnen ook financiële sancties worden ingesteld, of ze kunnen de subsidies intrekken. Het lastige is alleen: het is niet het enige land. Ook andere landen hebben boter op hun hoofd, al maken die landen niet allemaal onderscheid in religie. Maar als blijkt dat Slowakije de subsidies benut voor andere dingen, dan zullen die in ieder geval stopgezet moeten worden."

Keulen
Volgens Strik heeft dit alles niets te maken met Keulen. "Ze zeiden dit afgelopen zomer al, ze gebruiken het alleen als stok om mee te slaan. Maar het is wel zo, dat als Duitsland niet kan laten zien aan de eigen bevolking dat ook andere landen hun deel bijdragen. Doen ze dit niet, dan zullen ook daar problemen ontstaan."

Gerelateerde artikelen