Vluchtelingencrisis8 jan '16 15:14

Recordhoeveelheid vluchtelingen aan woonruimte geholpen

Auteur: Jolijn Mes

Bijna vierduizend vluchtelingen met een verblijfsvergunning zijn vorige maand aan woonruimte geholpen, een record. Verslaggever Hugo Reitsma ging kijken hoe ze het in Utrecht aanpakken.

Foto: Hugo Reitsma
Foto: Hugo Reitsma

Socius Wonen verbouwt normaal gesproken kantoren om tot woonruimten voor jongeren. Tot de gemeente belde. Pim Koot van Socius: “De gemeente wilde weten of we ook jonge statushouders konden huisvesten. En nu doen we dat met liefde.”

Snellere integratie
Op dit moment wonen 180 jongeren in een oud gemeentekantoor, waarvan er vier vluchteling zijn. Koot: “Dat lijkt weinig, maar dat doen we expres, om het langzaam op te bouwen.”

 
Achmed is zo’n jonge statushouder die in het oude gemeentekantoor woont: “Ik woon tussen de studenten en heb heel veel leuke buren. We koken en eten samen en ik oefen mijn Nederlands met ze. Zo leer ik het veel sneller.”

Koot ziet mogelijkheden om op meer plekken jonge vluchtelingen te huisvesten tussen de Nederlandse jongeren: “In Amsterdam gaan we aan de slag om in 580 woningen voor de helft Nederlandse jongeren te huisvesten en voor de andere helft jonge vluchtelingen. Hetzelfde willen we doen in Utrecht, met minder grote aantallen maar in dezelfde verhoudingen. Wij geloven echt dat dit kan.”

Gerelateerde artikelen