Vluchtelingencrisis9 feb '16 18:10

'Transitie-eiland' Chios laat zich niet opjagen door EU

Auteur: Thijs Baas

Turkije heeft nog altijd de sleutel in handen voor beheersing van het vluchtelingenprobleem op de Griekse eilanden. De burgemeester van het eiland Chios ziet veel in het plan van Diederik Samsom om vluchtelingen meteen terug te sturen met de veerboot en vanuit Turkije over de EU te verdelen, maar dan moet dat land wel meewerken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het plan van Samsom én de Duitse bondskanselier Angela Merkel is volgens burgemeester Emmanouil Vournous de enige oplossing om het aantal vluchtelingen terug te dringen. Op 'zijn' Chios komen veel vluchtelingen vanuit Turkije aan; het afgelopen etmaal arriveerden alweer 26 boten met meer dan 1.300 vluchtelingen.

 

Het eiland - geboortegrond van veel Griekse scheepsmagnaten - moet het voornamelijk hebben van scheepsbouw, toerisme en de grootschalige productie van mastiha, een sterke drank uit de hars van de mastiekboom. Maar vandaag de dag presenteert het eiland zich ook graag als het Griekse voorbeeld in de vluchtelingencrisis, wat betreft geordende opvang en registratie. Het eiland vangt na Lesbos de meeste vluchtelingen op vanuit Turkije.


Demonstraties? Die zijn er niet, zegt de burgemeester tegen Europaverslaggever Anke Truijen. Vournous pleitte al in 2014 voor een hotspot voor doorreizende én teruggestuurde vluchtelingen. Niet alleen mensenlevens, maar ook de reputatie van het eiland staat op het spel, zegt hij. Want het toerisme op Chios lijdt onder de opvang en daarom kan het eiland niet meer zijn dan een transitieplek. "We verwachten dat de hotspot goed gaat functioneren. Anders zal het een misser van de EU zijn, en niet alleen van de Griekse overheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen