Vluchtelingencrisis18 jan '16 12:18

Onderzoek naar zelfmoord in noodopvang

Auteur: Jolijn Mes

Een 30-jarige Irakees pleegde zaterdag zelfmoord in de vluchtelingenopvang in Alphen aan den Rijn. Het is niet het eerste incident daar.

Asielzoekers in de rij bij een noodopvang. Foto: ANP
Asielzoekers in de rij bij een noodopvang. Foto: ANP

Volgens de broer van de man was de actie gedreven door wanhoop: hij wilde terug naar zijn familie in Irak, maar kreeg zijn paspoort niet terug van het COA door het trage systeem.
Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wil van staatssecretaris Dijkhoff weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en gaat Kamervragen stellen.


Zelf kijken
Voordewind brengt vandaag een bezoek aan de noodopvang om zélf poolshoogte te nemen. Volgens Voordewind is de reden voor de vertraging het grote aantal vluchtelingen dat ons land binnenkomt: “De IND, die de asielzoekers beoordeelt, is overweldigd door de toevoer. Het waren er afgelopen jaar 58 duizend. Daarom duurt het nu zes maanden voordat een vluchteling weet waar hij aan toe is.”

Niet het eerste incident
Het is niet het eerste incident in de opvanglocatie in Alphen aan den Rijn. Voordewind: “Een aantal weken geleden zijn al tien homoseksuele asielzoekers uitgeplaatst omdat ze werden gepest. Ook is er al eerder een zelfmoordpoging gedaan en zijn asielzoekers die naar de kerk gingen met de dood bedreigd.”

Verslaggever Harmen van der Veen is inmiddels in Alphen aan den Rijn en vertelt dat de andere asielzoekers in de noodopvang de actie wel begrijpen: "Er komen verhalen naar buiten van meer mensen die radeloos zijn. Het heeft alles te maken met de onzekerheid, het lange wachten, maar vooral de desinformatie. Dat drijft tot wanhoop." 
 
Onderzoek
De NOS bericht dat De Inspectie voor Veiligheid en Justitie onderzoek gaat doen naar de zelfmoord. Staatssecretaris Dijkhoff zou de inspectie gevraagd hebben om het incident te onderzoeken.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen