Vluchtelingencrisis19 jan '16 07:16

Groeiend aantal asielzoekers kiest al snel voor terugkeer

Auteur: Thijs Baas

Steeds meer asielzoekers keren vrijwillig terug naar het land van herkomst. De Internationale Organisatie voor Migratie, de IOM, komt uit op ruim 300 terugkeerders per maand, aanzienlijk meer dan vorig jaar. Over het algemeen kan een vertrek vrij snel worden gerealiseerd, zegt Pieter Maas van de IOM, dat asielzoekers helpt met terugkeer naar hun land.

Groeiend aantal asielzoekers kiest al snel voor terugkeer
Groeiend aantal asielzoekers kiest al snel voor terugkeer

Dat geldt op dit moment met name voor vluchtelingen uit Irak, Mongolië, Oekraïne, Irak, Albanië en Servië. Als mensen geldige reispapieren hebben, kan vertrek meestal makkelijk worden geregeld, zegt Maas. "Op het moment dat IOM een verzoek doet voor een reispapier of de migrant komt naar de IOM toe, dan voorzien wij over het algemeen geen problemen om zijn terugkeer te faciliteren." 

De redenen om te besluiten terug te keren naar het land van herkomst zijn volgens Maas behoorlijk divers. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. België en Finland blijken de laatste maanden vooral bij Irakezen die net zijn gearriveerd de verwachtingen toch anders dan de realiteit in het land van aankomst. Afgelopen zaterdag zou een Iraakse asielzoeker in Alphen aan den Rijn zelfs zelfmoord hebben gepleegd, omdat terugkeer naar zijn familie maar niet leek te lukken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen