Vluchtelingencrisis24 jan '16 15:28

'EU wil grensbewaking Macedonië'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie wil dat de Europese grensbewakingsorganisatieFrontex ook in Macedonië aan de slag kan.

EPA
EPA

De commissie steunt het voorstel van de Sloveense premier Miro Cerar voor het versterken van de bewaking aan de grens van Macedonië met Griekenland, aldus Cerar. Het zou voor het eerst zijn dat Frontex aan het werk gaat in een land dat geen lid is van de Europese Unie.

Macedonië zou door de EU te hulp worden geschoten met geld, techniek en personeel voor de missie. Daarvoor moeten wel de regels en het mandaat voor de organisatie worden aangepast. Het plan zal maandag aan de zijlijn van een top van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie worden besproken, bevestigt een woordvoerder van het Nederlandse voorzitterschap.

Het stoppen van de vluchtelingenstroom bij de grens tussen Griekenland en Macedonië kan de redding betekenen voor het paspoortloos reizen in de Schengenzone, denkt Cerar. Hij liet weten van diverse EU-landen positieve reacties te hebben gekregen.

Optimistisch

Landen als Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken zouden dan de controles van hun binnengrenzen kunnen afbouwen. ,,Wij zijn optimistisch en hopen op een realistisch voorstel dat de druk op de westelijke Balkan en de rest van Europa binnen enkele dagen significant kan verlagen’’, aldus een hoopvolle Sloveense premier.

Ook verdwijnt dan de noodzaak voor strengere controles van de grenzen tussen Kroatië, Bosnië en Servië, waarmee volgens Cerar het risico op ,,serieuzere conflicten in de Balkan'' wordt weggenomen.

Macedonië heeft eerder al 2,6 miljoen euro aan noodhulp gekregen van de EU.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen