Vluchtelingencrisis8 jan '16 17:21

Rutte: 'Beperken instroom vluchtelingen belangrijkste taak kabinet'

Auteur: Thijs Baas

Asielzoekers die naar Nederland komen moeten zich aan de Nederlandse normen en waarden aanpassen, daaraan worden geen concessies gedaan. Premier Rutte zei dat vanmiddag naar aanleiding van de massa-aanrandingen in Keulen, die hij walgelijk en weerzinwekkend noemde.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat is volgens Rutte overigens geen enkele reden om álle asielzoekers daarop aan te spreken: "Het feit dat mensen hiernaartoe komen betekent niet dat we die hele groep verantwoordelijk houden voor wat er in Keulen is gebeurd. Dat is de ene kant van de zaak, maar ook moet duidelijk zijn dat wij onze normen en waarden in onze samenleving niet gaan aanpassen aan mensen die van buiten naar Nederland zijn gekomen, maar dat zij zich hebben aan te passen aan de normen en waarden in onze samenleving."

Belangrijkste taak
Dit jaar vroegen bijna zestigduizend mensen asiel aan in Nederland, voor komend jaar wordt een zelfde aantal verwacht. Maar of Nederland dat aankan, van die vraag blijft Rutte weg, al is het maar om 'het spel van geven en nemen' te voorkomen. "Mijn opvatting is dat de aantallen echt omlaag moeten. Deze aantallen zijn te hoog, daar is het hele kabinetsbeleid op gericht en ik beschouw het als de belangrijkste taak die er ligt voor de volgende maanden."  

Eerder constateerde PvdA-leider Diederik Samsom dat Nederland 200.000 asielzoekers aankan. Rutte: "Ik ga geen commentaar leveren op alle uitspraken van andere politici, maar Samsom gaf ook aan - evenals Lodewijk Asscher - dat die aantallen echt omlaag moeten. En dat is ook de lijn van de coalitie. De afspraken met Turkije zijn nog onvoldoende tot wasdom gekomen. We kunnen niet doorgaan met de huidige asielinstroom naar Nederland."

Gerelateerde artikelen