Vluchtelingencrisis7 jan '16 21:04

Slowakije weigert moslims op te nemen

Auteur: BNR Webredactie

Slowakije wil geen islamitische vluchtelingen opnemen. Dat zei premier Robert Fico donderdag in reactie op de gebeurtenissen in onder andere Keulen en Hamburg, waar vrouwen tijdens de jaarwisseling zijn aangerand.

Foto: ANP
Foto: ANP

Tijdens een persconferentie zei Fico dat hij niet wil dat "in Slowakije van alles kan gebeuren, zoals in Duitsland'. Slowakije ging eerder, net als Tsjechië, Hongarije en Roemenië, niet akkoord met de verdeelsleutel van de Europese Unie voor vluchtelingen. Slowakije moet 802 vluchtelingen opvangen.

Oost Europa-correspondent Stefan Bos: "Fico zei ook: wij zijn niet alleen tegen deze verplichte vluchtelingenquota."

Het hele idee van een multicultureel Europa heeft volgens Fico gefaald, zegt Bos. "Migranten kunnen volgens hem niet geïntegreerd worden." Aanleiding voor deze uitspraken is de massa-aanranding in Keulen en in andere Duitse steden tijdens de jaarwisseling."

Het zijn hele harde uitspraken voor een premier uit Oost-Europa, meent Bos. "En het ziet er naar uit dat hij steun krijgt voor dit standpunt in eigen land. Zijn regering heeft de migrantenkwestie echt een speerpunt gemaakt in de campagne van de parlementaire verkiezingen van 5 maart. Maar ook in andere landen hebben zijn in ideeën weerklank gevonden. In Bulgarije bijvoorbeeld."

121 mensen deden in Keulen aangifte van diefstal, waarbij in een kwart van de gevallen ook sprake was van aanranding. Volgens de Duitse krant Die Welt, die zich baseert op een anonieme politiebron, zouden de meeste daders asielzoekers uit Syrië zijn. In Hamburg kwamen zeventig aangiften binnen, in Frankfurt twee en in de Zwitserse stad Zürich 25. In een kwart van alle gevallen zou het naast beroving om aanranding gaan.

In 2015 vroegen 169 mensen asiel in Slowakije, maar werd dat slechts verleend aan acht van hen.

Gerelateerde artikelen